Blu-Ray Review: Riddick

Het derde deel in de reeks, die het boekje waarschijnlijk definitief sluit.


Regie: David Twohy | Cast: Vin Diesel (Riddick), Jordi Mollà (Santana), Matt Nable (Boss Johns), Katee Sackhoff (Dahl), Dave Bautista (Diaz), Bokeem Woodbine (Moss), Raoul Trujillo (Lockspur), Nolan Gerard Funk (Luna), Karl Urban (Vaako), e.a. | Speelduur: 127 minuten | Bioscooprelease: 5 september 2013 | FilmTotaal recensie: Riddick

De Riddick-fan moest ontzettend veel geduld hebben. Er gingen namelijk vele jaren van geruchten overheen voordat er een derde film in de reeks verscheen. En dit ondanks dat het tweede deel in 2004 nog flopte aan de bioscoopkassa, aangezien het slechts $115 miljoen ophaalde bij een budget van zo'n $105 miljoen. Met een flink aangepast productiebudget, regisseur David Twohy, uiteraard Vin Diesel en nieuwkomer Karl Urban was het afgelopen zomer dan eindelijk zover: Riddick verscheen. Helaas werd het niet de opvolger waar velen op hadden gehoopt. Ondanks de herkenbare stijl en - gezien het budget - de toch best redelijke special effects kon het zowel de critici als het publiek niet compleet warm krijgen. Het werd wisselend ontvangen en aan de wereldwijde bioscoopkassa scoorde het redelijk, maar overtuigend is het echter niet te noemen. Onlangs bracht Dutch FilmWorks de sci-fi film uit op een nette Blu-Ray schijf.

Synopsis & trailer
In Riddick bevindt de beruchte Riddick zich op een verschroeide planeet die uitgestorven lijkt te zijn. Al snel moet hij vechten voor zijn leven en het opnemen tegen buitenaardse tegenstanders die dodelijker zijn dan de menselijke tegenstanders die hij gewend is. Riddick kan alleen ontsnappen door een signaal uit te zenden dat al snel een groep premiejagers naar zijn planeet lokt. Het eerste schip dat landt zit vol met gewelddadige, dodelijke huurlingen en op het tweede schip bevindt zich iemand die een persoonlijker motief heeft om Riddick op te jagen.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is Riddick net niet "Fresh" met 59%. De IMDb noteert een gemiddelde 6,5 bij ruim 58 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi actiefilm met een iets lagere 6,2 (Stem zelf). FT recensent Jelle Fastenau gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT-bezoeker Tidus: Hoewel de film terug gaat naar de pitch black setting en opbouw en weinig vernieuwend is, heb ik toch best met plezier naar deze film gekeken. Als fan van Riddick word je zeker niet teleurgesteld. Verhaal is eigenlijk flinterdun en zelfs de twist zie je makkelijk aankomen. Toch erg genoten van de settings en Diesel als Riddick. Die man is gemaakt voor de rol...
Het productiebudget van Riddick bedroeg zo'n $38 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een nette $19,0 miljoen en eindigde op een toch wat magere $42,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een betere $98,3 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam tot een half miljoen in dollars.


Blu-Ray Riddick | Retail release: 14 januari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40: 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Extra's: Meet the Mercs | Riddick: Blindsided | Riddickian Tech | The Twohy Touch | The World of Riddick | Vin's Riddick | EAN: 8712609602838 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Dutch Filmworks

De dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Riddick wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover komt grotendeels overeen met een van de filmposters.
Deze sci-fi film komt prima over High Definition. Het beeld is goed scherp en de kleuren zijn erg fraai. Zo nu en dan is het beeld misschien iets wat te donker om alle details te laten zien, maar over het algemeen valt er niets te klagen. De visual effects zijn soms best fraai, maar zo nu en dan laten ze soms wat te wensen over. Mogelijk worden de VFX in HD nog even extra benadrukt. De DTS-HD 5.1 track is erg netjes en laat veel surround effects horen.
Dutch Filmworks heeft 50 minuten aan extra's aan de hoofdfilm toegevoegd. De extra's geven een afwisselende blik op de sci-fi film en derde in de Riddick-reeks. Naast dat er wordt gekeken naar de technologie (Riddickian Tech) in de film, wordt er onder meer ingezoomd op het personage Riddick (Vin's Riddick) en de reden waarom er een derde film is gemaakt (The Twohy Touch). Ook aardig is dat de korte animatiefilm Riddick: Blindsided aan de schijf is toegevoegd. En voor wat betreft de 'Extended Director's Cut' kunnen we kort zijn: er zijn wat meer beelden te zien, maar heel veel stellen de extra acht minuten niet voor. Alleen de echte Riddick-fan zal hier mogelijk écht oog voor hebben.

Conclusie: Nette Blu-Ray uitgave van waarschijnlijk de laatste Riddick-film
Als sci-fi-tussendoortje heeft Riddick op zich nog best wat te bieden. Het is echter niet de film die Pitch Black en het mindere The Chronicles of Riddick een waardige opvolger geeft. Het valt zelfs te betwijfelen of de plannen voor een vierde en mogelijk zelfs vijfde deel wel doorgaan. Ondanks dat het budget behoorlijk lager lag dan het prijzige tweede deel geven de cijfers aan dat het grote publiek niet echt zit te wachten op het personage van Vin Diesel.
De Blu-Ray uitgave van Riddick is netjes. Naast prima beeld en geluid heeft DTW ook een aantal afwisselende extra's op de schijf gezet, die zeker de moeite waard zijn om even aan te zetten als de hoofdfilm je is bevallen.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair