Riddick (2013)

Survival Is His Revenge

Vin Diesel gaat back to basic in deze ouderwetse maar tegelijkertijd frisse update in de Riddick franchise.
play

5,7 details

  • 119 Min
  • Actie
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
119 Min Verenigde Staten

In het vervolg op Pitch Black en The Chronicles of Riddick bevindt de beruchte Riddick zich op een verschroeide planeet die uitgestorven lijkt te zijn. Al snel moet hij vechten voor zijn leven en het opnemen tegen buitenaardse tegenstanders die dodelijker zijn dan de menselijke tegenstanders die hij gewend is. Riddick kan alleen ontsnappen door een signaal uit te zenden dat al snel een groep premiejagers naar zijn planeet lokt. Het eerste schip dat landt zit vol met gewelddadige, dodelijke huurlingen en op het tweede schip bevindt zich iemand die een persoonlijker motief heeft om Riddick op te jagen.

Alt titel
The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking
Regie
David Twohy
Cast
Vin Diesel, Dave Batista, Karl Urban, Katee Sackhoff, Bokeem Woodbine, Jordi Mollà, Andreas Apergis, Raoul Trujillo, Matthew Nable, Nolan Gerard Funk, Conrad Pla, Danny Blanco, Noah Danby, Neil Napier, Keri Hilson.
Budget
$ 38.000.000
Opbrengst
$ 98.337.295
Release
06.09.2013
Release NL
05.09.2013
Release DVD
14.01.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: David Twohy | Cast: Vin Diesel (Riddick), Jordi Mollà (Santana), Matt Nable (Boss Johns), Katee Sackhoff (Dahl), Dave Bautista (Diaz), Bokeem Woodbine (Moss), Raoul Trujillo (Lockspur), Nolan Gerard Funk (Luna), Karl Urban (Vaako), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2013

In het jaar 2000 kwam regisseur David Twohy met Pitch Black, een scifithriller met een bescheiden budget die dankzij een degelijk script en beklemmende setting prima te verteren was. De film bracht daarnaast ook Vin Diesel de definitieve doorbraak in zijn carrière als actiester. Voor het vier jaar latere vervolg The Chronicles of Riddick werd een stuk groter uitgepakt, maar in blockbusterformaat viel zijn personage opeens veel minder in de smaak onder de critici. Vervolgens bleef het, met uitzondering van twee succesvolle videogames en een korte animatiefilm lange tijd stil rondom de franchise. Dankzij bemoedigende opbrengsten uit de dvd-verkoop en de aanhoudende vraag onder de fans, keert de geliefde spierbundel na negen jaar afwezigheid dan toch terug op het witte doek. De tondeuses en slaapmaskers kunnen dus weer met een gerust hart tevoorschijn worden gehaald, want Richard B. Riddick is terug!

De eerste minuten dat Vin Diesel in beeld verschijnt, lijkt er bijna niks meer over van de bekende actieheld. We treffen een zwaar gehavende en bebloede Riddick aan te midden van een brandende woestijn op een verlaten planeet. Gieren plukken aan zijn ledematen en ook een hongerige roedel hyena’s heeft het op de kale spierbundel voorzien. Terwijl hij met moeite aan zijn belagers probeert te ontkomen, geeft Riddick middels voice-overs en flashbacks uitleg over de geschiedenis voorafgaand aan zijn benarde situatie, waarmee tegelijkertijd ook een voorlopig punt wordt gezet achter het inmiddels alweer negen jaar openstaande einde van The Chronicles of Riddick. Twohy keert de gebeurtenissen uit het vorige deel niet volledig de rug toe, maar lijkt toch duidelijk aan te geven een andere richting in te willen slaan met de serie.

alle artikelen (57)

Riddick Nieuwsberichten

Laatste reacties

Duck-Twacy

"...Tot en met de 5 seconde scene is het een fantastische film, daarna, ach......"

longshot

"...Mijn voorgangers vonden het verhaal slecht en voorspelbaar. Ik wou even melden dat ik daar niet mee......"

Tidus

"...Hoewel de film terug gaat naar de pitch black setting en opbouw en weinig vernieuwend is, heb ik toc......"

Riddick

acties