Fraai boek - Iron Man Manual

Een prachtig boek met veel uitneembare toevoegingen.

[/url]

Iron Man Manual

Auteurs:Daniel WallacePagina's:160Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Insight EditionsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-60887-275-6

Toen Iron Man in 2008 uitkwam, was er een nieuw fenomeen geboren: het Cinematic Universe. Nu bouwt vrijwel elke studio aan zijn eigen variant van Marvels uitgangspunt: veel films die allemaal op de een of andere manier bijdragen aan één groot overkoepelend verhaal. In dit boek van Insight Editions wordt er gekeken naar de eerste superheld die Marvel ons liet zien: Iron Man.

Iron Man Manual wordt gepresenteerd als een fictief rapport van J.A.R.V.I.S. aan Pepper Potts ([url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=13594]Gwyneth Paltrow). Aan bod komt eerst de ontstaansgeschiedenis van Iron Man, en vervolgens worden ook vijanden van Tony Stark (Robert Downey Jr.), belangrijke locaties en zo ongeveer alle Iron Man pakken besproken.



Geinig is de manier waarop het boek van start gaat: met het fictieve rapport dat Agent Romanoff (Scarlett Johansson) voor S.H.I.E.L.D. schreef over het rekruteren van Tony Stark bij de Avengers. Het is een leuke, mooi vormgegeven toevoeging die meteen de toon zet voor de rest van het boek. Er zitten tal van dit soort uitneembare zaken in het boek, al moet gezegd worden dat dit meteen het hoogtepunt is. Andere toevoegingen zijn bijvoorbeeld een toegangskaartje van de Stark Expo, en een notitieboekje van Howard Stark (Dominic Cooper). Dat staat boordevol wiskundige berekeningen, waarvan weinig te maken valt.

Iron Man Manual besteedt verder veel aandacht aan de Iron Man pakken die Tony Stark maakt in de films. Aan bod komen maar liefst 41 verschillende pakken, waarbij telkens specifiek het doel van de pakken besproken wordt. Zo is er de Mark XVI, ook wel de Nightclub. Dat pak was ontworpen als camouflagepak. Speciale features van het pak zijn de hoge vluchtsnelheid en de panelen op de voorarmen en ellenbogen waar gereedschap bewaart wordt.



De aandacht voor detail maakt het een plezier om het boek van Daniel Wallace te lezen. Dat er naast de verschillende Iron Man-pakken ook aandacht is voor de achtergrond van vijanden van Tony Stark is mooi, en precies waar je op hoopt bij dit soort boek. Een minpunt is echter de hoeveelheid details die gegeven wordt. Vaak wordt er volstaan met één of twee zinnen, en meer tref je bijna niet aan. Verder is het boek vooral visueel mooi vormgegeven, zoals we mogen verwachten van dit soort uitgave.

Iron Man Manual is een aanrader voor de liefhebber van Marvel-films. Het gebrek aan details wordt meer dan goedgemaakt door de hoeveelheid verschillende informatie die gepresenteerd wordt. Iron Man Manual is te koop bij webshops als Bol.com en Athenaeum, en natuurlijk ook bij de betere boekhandel. Met dank aan Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair