Ruzie over 'Noah' beslecht in voordeel Darren Aronofsky

Zijn versie komt naar de bioscopen.

Enige tijd geleden berichtten we over de eerste test screenings van Darren Aronofsky's Bijbelse epische film Noah. Het testpubliek bleek niet goed te reageren op de film en Paramount, dat zo'n 125 miljoen dollar in de film stak, wilde daarom een andere versie. Aronofsky was daar niet blij over, maar nu kan hij tevreden zijn.

Uit een bericht van THR blijkt dat hij het gevecht om de post-productie van de film heeft gewonnen. Aronofsky liet weten niet blij te zijn dat er door de eerste negatieve reacties verschillende versies van de film bij een nieuw testpubliek vertoond moesten worden. ”Ik was daar natuurlijk niet blij mee. Niemand heeft dat ooit bij me gedaan. Ik kan me voorstellen dat als ik een comedy, of een horrorfilm zou maken, test screenings handig zouden zijn. Maar bij drama’s is dat erg, erg moeilijk om te doen. Ik ben daar nooit erg open voor geweest,” aldus Aronofsky.

Een extra pijnpunt voor Aronofsky lag in het feit dat de visuele effecten nog niet klaar waren. De studio vond dat de film desondanks vertoond kon worden. Het publiek zou dat wel begrijpen. ”Ik geloof daar niet zo in,” vertelde de regisseur.

Paramount vreesde volgens THR juist dat het publiek zich tegen de film zou keren en wilde daarom die test screenings. De angst was dat vooral conservatieve mensen een erg letterlijke interpretatie van het Bijbelverhaal verwachtten. Daarom moesten er test screenings georganiseerd worden. ”Ik heb er geen probleem mee om alles in de Bijbel te eren en respecteren en te accepteren als de waarheid,” vertelde Aronofsky. ”Maar voor de niet-gelovers wilde ik een fantastische wereld à la Midden-Aarde maken die ze niet verwacht hadden van hun oma’s Bijbelschool.” Tegelijk wilde hij een film maken ”die dit erg, erg serieus neemt.”

”We wilden de verwachtingen van wie Noah is vernietigen,” ging Aronofsky verder. ”Het eerste wat ik aan Russell [Crowe] vertelde is, ‘Ik zal je nooit op een woonboot filmen met twee giraffes op de achtergrond’… Je zult Russell Crowe zien als een superheld, een man voor wie een enorme uitdaging in het verschiet ligt.”

Alle problemen van het testpubliek daargelaten, heeft de studio uiteindelijk besloten om Aronofsky’s versie in de bioscopen uit te brengen. De problemen die het publiek met de film had waren soms te groot om te veranderen. Zo vonden mensen Noah in de film te geconflicteerd en de scène waarin hij dronken wordt afstotelijk. Al stond dat ook in de Bijbel…

Noah draait vanaf 10 april in de bioscopen. Hieronder nog een stel nieuwe posters van de film.









NieuwsFilm

meest populair