Filmboek

Fraai boek - Master shots vol. 3

Een geweldige handleiding voor het maken van schitterende shots.

door Jim Pedd op 24.02.2014 om 11:24 in Filmboek


Master Shots Vol. 3

Auteurs:Christopher KenworthyPagina's:240Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Michael Wiese ProductionsDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-61593-154-5

De kwaliteit van een film staat of valt met het beeldmateriaal. Je kunt een geweldige cast en crew en een prachtig scenario hebben, maar dan ben je er nog niet. Het is belangrijk om visueel een zo sterk mogelijk geheel te maken. Master Shots Vol. 3 dient als een handleiding daarvoor.

Eerder verschenen van auteur Christopher Kenworthy al twee boeken in de reeks. Elk van die boeken heeft een bepaalde focus. Zo legt Master Shots Vol. 1 uit op welke manier je scènes tot leven kunt brengen. Vol. 2 laat zien hoe je het beste dialoog kunt opnemen en Vol. 3 dient als aanvulling op die twee boeken. Honderd verschillende shots en hoe je ze moet maken komen aan bod in dit boek.
Master Shots Vol. 3 is op meerdere manieren te lezen. Enerzijds kun je er gewoon doorheen bladeren en zoeken naar interessante shots. Anderzijds zou je het boek, zoals auteur Kenworthy suggereert, helemaal kunnen lezen. Dan leer je het meeste. Master Shots Vol. 3 is in elf hoofdstukken ingedeeld, elk met een eigen focus. Zo is er een hoofdstuk dat behandelt hoe je het beste bewegende shots kunt maken en is er een hoofdstuk dat kijkt naar shots van dichtbij en shots van veraf.

Neem bijvoorbeeld de paragraaf Core close-ups. Deze handelt over close-ups van personages. Aan de hand van shots uit The Road wordt uitgelegd hoe je die interessant kunt maken. Bijvoorbeeld door de personages niet naar de camera te laten kijken. De uitleg gaat gepaard met foto's uit de film, en tegelijk met een digitale rendering waarin je ziet waar de camera zich zou moeten bevinden.
Master Shots Vol. 3 is een boek dat als ideale handleiding kan dienen als je zelf van plan bent om een film te maken. Bij alle besproken shots worden standaard enkele zaken besproken. Allereerst waarom je de shots zou maken en ten tweede de manier waarop. Op de linkerpagina staat tekst en uitleg en op de rechterpagina een visuele uitleg.

Een van de kritieken die wij hebben op het boek is de vormgeving. Deze is erg eenvoudig. Een kleurendruk, of hardcover editie was mooier geweest. Omdat het boek ongeveer het formaat van een A4 heeft, ligt het boek slap in de hand. Maar, als je voorbij de druk kijkt, heb je met Master Shots Vol. 3 een mooi boek in handen, waarin veel nuttige zaken aan bod komen. Met dank aan Michael Wiese Productions voor het recensie-exemplaar.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

xarkov

Avatar

Aight, mss wel het kopen waard.

Roeltje

Avatar

Oh cool, ik ga zelf ook een film maken dus misschien is zo'n boek wat voor mij.

Jim

Avatar

Roeltje "Oh cool, ik ga zelf ook een film maken dus misschien is zo'n boek wat voor mij."

Dan is deze denk ik nog beter: Films Maken.

xarkov

Avatar

Jim "Dan is deze denk ik nog beter: Films Maken."


Yup, die is ook goed. Zeker voor begint filmmakers.

Roeltje

Avatar

Jim "Dan is deze denk ik nog beter: Films Maken."


Ah dank, zal er eens eentje uitzoeken.

NieuwsFilm