Blu-Ray Review: The Butler

Forest Whitaker steelt de show in de nieuwe film van Lee Daniels (Precious, 2009).


Regie: Lee Daniels | Cast: Forest Whitaker (Cecil Gaines), Oprah Winfrey (Gloria Gaines), David Oyelowo (Louis Gaines), David Banner (Earl Gaines), Alex Pettyfer (Thomas Westfall), Mariah Carey (Hattie Pearl), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Bioscooprelease: 5 december 2013 | FilmTotaal recensie: The Butler

Elk jaar verschijnt er een aantal biopics die de aandacht trekken. Afgelopen jaar was The Butler misschien wel de succesvolste van allemaal. Met geprezen rollen van Forest Whitaker, als de keurige butler Cecil Gaines, en Oprah Winfrey, als zijn vrouw, wordt er niet alleen een beeld geschetst over de afstand tussen zwart en wit Amerika, maar ook over het reilen en zeilen in het Witte Huis. De biopic van regisseur Lee Daniels werd genomineerd voor twee BAFTA Awards en ook bij de Screen Actors Guild Awards kreeg de cast nominaties.

Net als Daniels' Precious wist The Butler vooral in de States goed te presteren. Het kwam daar namelijk tot een fraaie $116,6 miljoen. Hiermee scoorde de film in het thuisland vergelijkbaar met titels als The Wolf of Wall Street en Captain Phillips. Ook in Nederland wist The Butler de aandacht te trekken. Eerder deze maand bracht Entertainment One de biopic uit op Blu-Ray.

Synopsis

De butler Cecil bediende gedurende drie decennia zeven Amerikaanse presidenten. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Eugene Allen, die vanaf 1952 daadwerkelijk butler was van zeven Amerikaanse presidenten waaronder Richard Nixon, John F. Kennedy en Ronald Reagan.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Butler net aan "Fresh" met 72%. De IMDb noteert een vergelijkbare 7,1 bij ruim 47 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de biopic met een redelijke 7,0 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Misschien een tikje te dik aangezet, maar mijn inziens zouden ze dit verplicht op Amerikaanse scholen laten zien om duidelijk te maken wat er speelde. - WesleyK

Box Office

Het productiebudget van The Butler bedroeg zo'n $30 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een fraaie $24,6 miljoen en eindigde op een sterke $116,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een uitstekende $176,6 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een prima $1,2 miljoen.


Blu-Ray: The Butler | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: maart 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: Engels, 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands | Extra's: Geen | EAN: 8713045240479 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Entertainment One

De Blu-Ray uitgave van The Butler wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, met daarin uiteraard de schijf. Om het geheel zit een nette sleeve met een vergelijkbaar uiterlijk. Voor de vormgeving van de cover is gebruik gemaakt van de prima Franse filmposter.

Beeld & geluid

De transfer van Entertainment One laat te wensen over. Deze toch zeer aardige biopic verdient een beter High Definition-beeld dan wat het nu heeft gekregen voor de Nederlandse markt. Aan de beeldkwaliteit is duidelijk af te zien dat het beter/scherper is dan de Dvd-versie, maar optimaal is het niet. De scherpte is gewoon niet zoals je zou verwachten. De geluidstrack brengt het dialoog wel prima ten gehore.

Extra's

Een biopic als The Butler leent zich prima voor een aantal extra's, waarin bijvoorbeeld wordt ingezoomd op Eugene Allen, de butler waarop de film gebaseerd is. Ook een docu over de regisseur zou interessant zijn geweest. Helaas heeft eOne geen extra's toegevoegd aan de schijf. Gemiste kans...

Conclusie: Prima biopic, magere Blu-Ray uitgave

Forest Whitaker is een goed acteur, vooral als hij de juiste rol te pakken heeft. In The Butler laat hij zijn kunsten wederom zien. Het zien en horen van celeb Oprah Winfrey weet de boel helaas iets te 'downgraden', al kan dit een puur persoonlijke opvatting zijn. Regisseur Daniels weet met de biopic wraak te nemen op het matige The Paperboy (2012) en keert zo'n beetje terug naar het niveau van het alleraardigste Precious (2009). Op dit moment werkt Daniels aan de tv-film Empire, waarin Terrence Howard de hoofdrol speelt.

Deze Blu-Ray van The Butler is middelmatig. Het beeld is mager, het geluid doet wat het moet doen en extra's ontbreken. De sleeve weet e.e.a. nog een beetje op te pimpen. Hieronder een clip:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair