The Butler (2013)

One quiet voice can ignite a revolution

Een opzichtige poging om Oscars binnen te halen is het wel, maar desalniettemin is dit een overtuigend drama over de positie van Afro-Amerikanen in de afgelopen vijftig jaar.
play

6,9 details

  • 132 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigde Staten
132 Min Verenigde Staten

'The Butler' gaat over Cecil Gaines (Forest Whitaker) die 30 jaar als butler werkte in het Witte Huis, het werkterrein en de ambtswoning van de zittende president van de Verenigde Staten. In die periode werkte hij voor acht verschillende presidenten.

Regie
Lee Daniels
Cast
Forest Whitaker, Alex Pettyfer, Oprah Winfrey, Vanessa Redgrave, Mariah Carey, David Oyelowo, Aml Ameen, Joe Chrest, Clarence Williams III, David Banner, Michael Rainey Jr., John P. Fertitta, LaJessie Smith, Jim Gleason, Isaac White.
Budget
$ 25.000.000
Opbrengst
$ 115.922.175
Release
16.08.2013
Release NL
05.12.2013
Release DVD
18.02.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Lee Daniels | Cast: Forest Whitaker (Cecil Gaines), Oprah Winfrey (Gloria Gaines), David Oyelowo (Louis Gaines), David Banner (Earl Gaines), Alex Pettyfer (Thomas Westfall), Mariah Carey (Hattie Pearl), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2013

Lee Daniels haalde de hoofdcompetitie van Cannes met The Paperboy, maar de vuile, naar exploitatie neigende film kon niet rekenen op waardering van een groot publiek. Anders was dat bij zijn eerdere Precious, het sociale drama uit 2009 dat voor zes Oscars werd genomineerd en er uiteindelijk twee verzilverde. Misschien dat de Amerikaanse regisseur nu dus weer toe was aan een echte publieksfavoriet. Want dat is The Butler, en misschien ook wel iets te veel.

Laten we beginnen met een inventarisatie van de cast. Dan kom je uit op vijf Oscarwinnaars en drie Oscargenomineerden. Dat is nogal wat, helemaal wanneer je de film hebt gezien en weet dat de helft ervan het slechts met een paar zinnetjes moet doen. Grootheden als Vanessa Redgrave en Jane Fonda zijn binnen een paar minuten weer uit zicht verdwenen, maar natuurlijk staan hun namen wel op de poster, naast het silhouet van een butler dat voor een groot deel is ingekleurd door een Amerikaanse vlag.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

The Butler Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mathilde

"...Een mooi ontroerend verhaal over het scheiden van huidskleur en het strijden daartegen. Ook zie je h......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Butler

acties