Filmboek

Fraai boek - The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design

Een schitterende en uiterst complete uitgave, boordevol artwork en details.

door Jim Pedd op 31.03.2014 om 10:26 in Filmboek


The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design

Auteur:Daniel FalconerPagina's:208Release:2012Taal:Engels
Uitgeverij:Harper Collins UKDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-00-748733-2

Of je ze nou goed vindt of niet, de Hobbit-films van Peter Jackson zijn absoluut een financieel succes te noemen. Geen wonder dus dat HarperCollins in samenwerking met Jacksons studio Weta voor elk van de films prachtige boeken heeft gemaakt. In deze recensie nemen we de eerste daarvan onder de loep: The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design.

Vooraf moet gezegd worden dat elk van de films twee boeken krijgt. De eerste daarvan, Art & Design concentreert zich op de ontwerpen van personages, sets, voorwerpen en wezens. Het tweede boek, Creatures & Characters bevat juist een focus op de ideeën achter personages en het werk dat er achter de schermen is verricht.
Na maar liefst vier introducties (ja, het is wat dat betreft net de film) komt schrijver Daniel Falcone eindelijk toe aan de inhoud. Die bestaat in Art & Design uit een boel, een heleboel verschillende zaken. Meer dan duizend tekeningen en animaties komen voorbij in het boek over The Hobbit: An Unexpected Journey. Het wordt begonnen met de Hobbit Bilbo (Martin Freeman), maar ook zien we bijvoorbeeld Gandalf (Ian McKellen) en komen alle dwergen voorbij.

Interessant is dat Falconer het niet alleen bij concept art laat. Vrijwel alle ontwerpen die je in het boek vindt, zijn voorzien van commentaar door de kunstenaar. Zo lees je op pagina 17 een stukje van Alan Lee. Hij ontwierp voor een scène met Frodo (Elijah Wood) en de oude Bilbo (Ian Holm) een voorwerp dat voor de kijker te interpreteren viel als iets dat Bilbo mee had genomen uit zijn reis. Daarom ontwierp hij een tand of een klauw, in ieder geval iets dat afkomstig zou kunnen zijn van een draak. Helemaal bevestigd wordt het niet, maar het moet erop lijken dat het ding van Smaug afkomstig is.

Dat soort details komen veel voorbij in het boek en maken het een genot om te lezen. Leuk is het om bijvoorbeeld te lezen dat de wapenuitrusting van de dwergen van Moria in eerste instantie bedoeld was voor de dwergen van de IJzerheuvels.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je voelt 'm vast wel aankomen. The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design is een erg uitgebreid artwork boek. Niet alleen gaat vrijwel elke tekening vergezeld van commentaar van de kunstenaar die 'm heeft gemaakt, ook wordt er op andere gebieden de diepte ingegaan. De teksten bij concept art zijn telkens relatief kort, maar in ruil daarvoor krijg je er veel, heel veel kunst.

Het boek van uitgeverij HarperCollins is daarom enkel als schitterend en uiterst geslaagd te omschrijven. Het boek is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum. Uiteraard kun je het ook bij de betere boekhandel krijgen. Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het recensie-exemplaar.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

veger

Avatar

Nou leuk, ik heb hem besteld. Link naar Bol.com werkt niet want er zit nog www.filmtotaal.nl voor..

Zag ook dat ie voor DOS ook al uit is: Boek

Jim

Avatar

veger "Nou leuk, ik heb hem besteld. Link naar Bol.com werkt niet want er zit nog www.filmtotaal.nl voor..

Zag ook dat ie voor DOS ook al uit is: Boek "

Fixed, thanks! Volgende week recenseren we het tweede boek over An Unexpected Journey, de week erna DOS Smiley face

Poolrion

Avatar

Geweldig boek. Heb elke versie van deze serie steeds voorbesteld bij Weta (krijg je een signeerde). Maakt het hoofd wel even aan het duizelen, al de geweldige tekeningen. Alan Lee en John Howe zijn lekker op dreef bij deze films, al doen de andere concept artist ook geweldig werk. Plus hebben deze boek een prachtige kaft, reliëf en zo, staat heel statig in de kast.

Echt een aanraders, de films vallen dan wel een beetje tegen, deze boeken niet!

NieuwsFilm