Fraai boek - The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design

Een schitterende en uiterst complete uitgave, boordevol artwork en details.

[/url]

The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design

Auteur:Daniel FalconerPagina's:208Release:2012Taal:Engels
Uitgeverij:Harper Collins UKDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-00-748733-2

Of je ze nou goed vindt of niet, de Hobbit-films van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=26955]Peter Jackson zijn absoluut een financieel succes te noemen. Geen wonder dus dat HarperCollins in samenwerking met Jacksons studio Weta voor elk van de films prachtige boeken heeft gemaakt. In deze recensie nemen we de eerste daarvan onder de loep: The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design.

Vooraf moet gezegd worden dat elk van de films twee boeken krijgt. De eerste daarvan, Art & Design concentreert zich op de ontwerpen van personages, sets, voorwerpen en wezens. Het tweede boek, Creatures & Characters bevat juist een focus op de ideeën achter personages en het werk dat er achter de schermen is verricht.



Na maar liefst vier introducties (ja, het is wat dat betreft net de film) komt schrijver Daniel Falcone eindelijk toe aan de inhoud. Die bestaat in Art & Design uit een boel, een heleboel verschillende zaken. Meer dan duizend tekeningen en animaties komen voorbij in het boek over The Hobbit: An Unexpected Journey. Het wordt begonnen met de Hobbit Bilbo (Martin Freeman), maar ook zien we bijvoorbeeld Gandalf (Ian McKellen) en komen alle dwergen voorbij.

Interessant is dat Falconer het niet alleen bij concept art laat. Vrijwel alle ontwerpen die je in het boek vindt, zijn voorzien van commentaar door de kunstenaar. Zo lees je op pagina 17 een stukje van Alan Lee. Hij ontwierp voor een scène met Frodo (Elijah Wood) en de oude Bilbo (Ian Holm) een voorwerp dat voor de kijker te interpreteren viel als iets dat Bilbo mee had genomen uit zijn reis. Daarom ontwierp hij een tand of een klauw, in ieder geval iets dat afkomstig zou kunnen zijn van een draak. Helemaal bevestigd wordt het niet, maar het moet erop lijken dat het ding van Smaug afkomstig is.

Dat soort details komen veel voorbij in het boek en maken het een genot om te lezen. Leuk is het om bijvoorbeeld te lezen dat de wapenuitrusting van de dwergen van Moria in eerste instantie bedoeld was voor de dwergen van de IJzerheuvels.



Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je voelt 'm vast wel aankomen. The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design is een erg uitgebreid artwork boek. Niet alleen gaat vrijwel elke tekening vergezeld van commentaar van de kunstenaar die 'm heeft gemaakt, ook wordt er op andere gebieden de diepte ingegaan. De teksten bij concept art zijn telkens relatief kort, maar in ruil daarvoor krijg je er veel, heel veel kunst.

Het boek van uitgeverij HarperCollins is daarom enkel als schitterend en uiterst geslaagd te omschrijven. Het boek is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum. Uiteraard kun je het ook bij de betere boekhandel krijgen. Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair