Fraai boek - The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Characters & Creatures

Wederom een schitterend boek.

[/url]

The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Creatures & Characters

Auteur:Daniel FalconerPagina's:224Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Harper Collins UKDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-00-748726-4

Vorige week recenseerden we het boek [url=http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=36097]The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design en deze week hebben we het boek Creatures & Characters. Waar het vorige boek vooral draaide om concept art, gaat dit deel juist in op de inhoud van de film. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de praktische en digitale effecten die gebruikt werden om The Hobbit: An Unexpected Journey te maken.

Zo valt te lezen dat elk van de Hobbits die je in An Unexpected Journey ziet, zijn eigen oren en voeten kreeg. Innovatie ten opzichte van de Lord of the Rings trilogie was er ook op dat gebied. Toen waren de voeten van siliconen en latex gemaakt, ditmaal was er ander materiaal en waren zaten de kunstvoeten niet alleen om de voet, maar waren het een soort sokken die tot de knie zaten. Daardoor hoefde er geen tijd gestoken te worden in het wegmoffelen van de randjes die eerder te zien waren om de voeten. De kleding bedekte die randjes immers al.



Het boek Creatures & Characters besteedt ook aandacht aan de beesten die voorbij komen in An Unexpected Journey. Een mooi voorbeeld daarvan vormen de gigantische adelaars die Gandalf (Ian McKellen) en zijn reisgenoten uit een zeer penibele situatie redden. Het blijkt dat de visuele effect makers ditmaal gebruik maakten van code die ze gebruikten voor The Adventures of Tintin.

Voor die film werd een vogel geanimeerd en van de code die daarvoor nodig was, werd een deel gebruikt voor An Unexpected Journey. Volgens Kevin Andrew Smith (Weta Digital 2nd Unit Visual Effects Supervisor) was het vooral moeilijk om de veren zo te maken dat ze realistisch bewogen met de wind en vleugelbewegingen.

Dat soort verhalen komen in het hele boek voorbij en maakt het een genot om te lezen. Waar Art & Design relatief veel concept art en stukken minder tekst bevatte, is dat in dit boek juist anders. Hier voert tekst de boventoon. Interessant is dat zeker, omdat er bij elk van de wezens die in de film voorkomt veel aandacht voor praktische zaken is.



Bij het bespreken van de verschillende wezens en personages hanteert schrijver Daniel Falconer een vast format. Allereerst is er een korte omschrijving van de betreffende wezens. Vervolgens wordt er gekeken naar de accenten die de acteurs moesten hanteren (bijvoorbeeld de goblins). Dan is er aandacht voor digitale effecten en de manier waarop de acteurs moesten bewegen. Dit soort uitleg is vaak interessant om te lezen, vooral omdat de mensen die het werk achter de schermen deden aan het woord komen. Zo lees je dus ook over hun ervaring met het maken van de film.

Andere uitgeverijen die boeken over films maken zouden een voorbeeld moeten nemen aan dit prachtige werk. Niet alleen is het inhoudelijk erg sterk opgebouwd, ook het ontwerp is prachtig. The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Characters & Creatures is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum. Uiteraard kun je het boek ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Harper Collins voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair