Fraai boek - The Hobbit: The Desolation of Smaug, Chronicles: Art & Design

Wederom een prachtig boek van Harper Collins.

[/url]

The Hobbit: The Desolation of Smaug, Chronicles: Art & Design

Auteur:Daniel FalconerPagina's:208Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Harper Collins UKDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-00-748727-1

Afgelopen december ging The Hobbit: The Desolation of Smaug in première. De tweede van drie films gebaseerd op het boek The Hobbit speelt zich in een aantal nieuwe gebieden in Midden-Aarde af. Voordat de opnames gemaakt konden worden, moest elk van die gebieden uiteraard ontworpen worden. Dit derde boek in de Hobbit Chronicles reeks van uitgeverij HarperCollins concentreert zich op deze ontwerpen.

Net als de vorige boeken die we recenseerden in de Hobbit Chronicles reeks, behandelt dit boek de plekken en belangrijkste nieuwe personages die we zien voorbijkomen in chronologische volgorde. We beginnen onze reis dus bij Beorn ([url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=51780]Mikael Persbrandt) en eindigen bij de ontwerpen van het dwergenkoninkrijk Erebor en de draak Smaug (Benedict Cumberbatch). Daar tussen komen nog plekken als Lake-Town en de tombes van de Nazgûl voorbij. Hoofdzakelijk wordt er aandacht besteed aan de locaties van de film, maar ook de (nieuwe) hoofdpersonen komen uitgebreid aan bod.



Een van die personages die uitgebreid aan bod komt is Legolas (Orlando Bloom). Hem kennen we van de oorspronkelijke Lord of the Rings-trilogie, maar regisseur Peter Jackson wilde hem terughalen naar deze film om uiteindelijk als een soort brug tussen de twee trilogieën te dienen.

Mooi om te lezen is hoe de ontwerpers rekening moesten houden met een aantal factoren. Allereerst dat Orlando Bloom ouder is geworden en dat hij vierkantere schouders heeft. Daarom kreeg hij volgens kostuumontwerper Ann Maskrey een daarop aangepast nieuw kostuum. Dat werd ontworpen om hem een jeugdigere uitstraling te geven en daarbij moest rekening gehouden worden met zijn lichaamsbouw.

Mooi is ook het hoofdstuk over de hallen van Thranduil (Lee Pace). De elfen van Mirkwood hebben hun thuis gebouwd in een grottenstelsel en de stalactieten daar werden in boomvorm uitgehakt. Het is een uitbreiding van het bos dat boven hen ligt, stelt productie-ontwerper Dan Hennah. Dat uitgangspunt is prachtig gebruikt voor het ontwerp.



Net als de vorige twee delen in de Hobbit Chronicles reeks is dit boek van Daniel Falconer prachtig vormgegeven. Je kunt er doorheen bladeren, maar als je stukken wil lezen om meer te weten te komen over bepaalde ontwerpen, leent het boek zich daar ook perfect voor. Het is kortom een geweldig boek, dat niet mag ontbreken in fans van de Hobbit en Lord of the Rings franchises.

Eerder recenseerden we overigens twee andere boeken in deze reeks. De eerste daarvan is The Hobbit: An Unexpected Journey, Chronicles: Art & Design en de tweede is Characters & Creatures. Het boek The Hobbit: The Desolation of Smaug, Chronicles: Art & Design is online te koop bij webshops als Bol.com, Libris en Athenaeum. Verder kun je het uiteraard ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan Harper Collins voor het recensie-exemplaar.

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair