The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Beyond darkness... beyond desolation... lies the greatest danger of all.

Het middendeel van een trilogie heeft het vaak lastig. Toch brengt Peter Jackson het er netjes vanaf en doet ons verlangen naar meer. Draak Smaug is de beste filmschurk van 2013.
play

7,3 details

  • 161 Min
  • Avontuur
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
  • Nieuw-Zeeland
161 Min Verenigde Staten

'The Hobbit: The Desolation of Smaug' pikt het verhaal direct op na de gebeurtenissen in 'An Unexpected Journey'. De dwergen, Bilbo en Gandalf zijn succesvol ontsnapt uit de Misty Mountains, en Bilbo heeft de Ring te pakken gekregen. Samen reizen ze nu verder om het dwergenkoninkrijk Erebor terug te winnen op de draak Smaug, samen met de berg goud die daar ligt.

Alt titel
The Hobbit Part 2, De Hobbit: de Woestenij van Smaug
Regie
Peter Jackson
Cast
Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Aidan Turner, Graham McTavish, James Nesbitt, Jed Brophy, Ken Stott, Dean O'Gorman, Mark Hadlow, Peter Hambleton, John Callen, Adam Brown, Stephen Hunter, William Kircher.
Budget
$ 250.000.000
Opbrengst
$ 958.400.000
Release
13.12.2013
Release NL
11.12.2013
Release DVD
15.04.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Jackson | Cast: Ian McKellen (Gandalf), Martin Freeman (Bilbo Baggins), Richard Armitage (Thoris Oakenshield), Aidan Turner (Kili), Evangeline Lilly (Tauriel), Orlando Bloom (Legolas), Lee Pace (Thandruil), Luke Evans (Bard), Benedict Cumberbatch (Smaug/Necromancer), e.a. | Speelduur: 161 minuten | Jaar: 2013

Voor het magnum opus van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings, dat bestaat uit drie kloeke delen en een eindeloze reeks appendices, zijn ruim vier keer zoveel bomen gekapt als voor het veel compactere The Hobbit. Alsof je een telefoonboek naast een tijdschrift legt. Het immense succes van Peter Jacksons verfilming van The Lord of the Rings leidde er toe dat er negen jaar na het verschijnen van The Return of the King onmogelijk kon worden volstaan met één enkele hobbitfilm. Toen Guillermo del Toro zich nog met de verfilming bezig hield kwam hij tot de conclusie dat het flinterdunne bronmateriaal rijker en gedetailleerder was dan je aanvankelijk zou denken en dat we eerder aan twee delen moesten denken. Toen Peter Jackson het stokje van zijn Mexicaans collega had overgenomen werden het er zelfs drie.

Afgelopen lente moest er extra materiaal worden bij geschoten om de opvolgers van An Unexpected Journey mee op te vullen. Jackson en zijn schrijversteam mochten Tolkiens Simarillon en Unfinished Tales niet gebruiken, dus besloten ze het oorspronkelijke verhaal van The Hobbit te verrijken met flarden uit de ellenlange, nauwelijks door te ploegen appendices en proloog van The Lord of the Rings. Het gevolg is dat het afsluitende deel van The Hobbit-trilogie naadloos zal aansluiten op The Fellowship of the Ring. Hier wordt in het middendeel al aardig op vooruitgelopen. Tovenaar Gandalf stuit op de wederopstanding van het ultieme kwaad in de vorm van Sauron. In Tolkiens boek is de grijze magiër lange tijd absent en Jackson gaat ons eindelijk laten zien wat hem allemaal is overkomen.

videotrailers & clips

alle artikelen (52)

The Hobbit: The Desolation of Smaug Nieuwsberichten

Laatste reacties

Tarkus

"...Puik vervolg op de eerste film. Prachtige beelden alweer zoals we dat van Peter Jackson wel gewend......"

LeoKlee

"...Smaug de draak was gewoonweg epic!..."

benjamin

"...Ik moet juist eerlijk opmerken dat ik de HFR niet heb opgemerkt dus dat het mij ook niet uit de film......"

The Hobbit: The Desolation of Smaug

acties