Fraai boek - The Art of Rio

Een wat leeg, maar verder erg mooi boek.

[/url]

The Art of Rio

Auteur:Tara BennettPagina's:192Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Titan BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-781-69780

In 2011 kwam de succesvolle animatiefilm Rio uit in de bioscopen. Het vervolg ging enkele weken geleden in première en een derde film behoort volgens de makers ook tot de mogelijkheden. Voordat het zover zal zijn, kunnen we ons echter nog vermaken met dit prachtige artworkboek, The art of Rio, waarin tekeningen en ontwerpen uit beide films de revue passeren.

Een eerste blik op het boek maakt al meteen duidelijk dat je niet al teveel inhoud hoeft te verwachten. Soms zijn dit soort artwork boeken gevuld met teksten, die uitgebreid ingaan op alle tekeningen, maar in dit geval wordt volstaan met algemene opmerkingen.



Sla je het boek bijvoorbeeld open op de pagina's over hoofdpersoon Blu, lees je eigenlijk vrijwel niets over de gedachten achter zijn ontwerp. Je komt er enkel achter dat het ontwerp van Blu erg belangrijk was. Het diende als voorbeeld voor hoe alle andere ontwerpen eruit moesten komen te zien. Daarnaast vertelt Character Designer Sergio Pablos dat hij veel aandacht stak in de houding van Blu, zodat hij precies de goede houding toont als hij bepaalde emoties heeft. Verder moesten zijn houdingen onzekerheid en onhandigheid weergeven, wat zeker gelukt is.

Meer informatie tref je helaas niet aan over het personage. Dat is jammer, want er had zeker meer in gezeten dan dit. Interessant wordt het eigenlijk pas als je halverwege het boek locatieontwerpen aantreft. Daar wordt veel aandacht aan besteed en dat merk je ook tijdens het lezen. Hier lees je bijvoorbeeld over hoe moeilijk het eigenlijk was om Rio de Janeiro op een goede manier te vatten in tekeningen.



Dat soort verhalen hadden we graag vaker gezien, net als de wat technischere verhalen. Hoe zijn bepaalde ontwerpen bijvoorbeeld gemaakt? Wat voor modelleertechnieken zijn ingezet? Mocht je daar geen interesse in hebben, dan moet gezegd worden dat The Art of Rio verder een prachtig boek is.

The Art of Rio is zeer compleet: alle dieren en locaties komen voorbij. De tekeningen zijn verder erg mooi en de drukkwaliteit mag er ook wel zijn. Als je dit soort boeken dus enkel wil hebben om hun tekeningen, en niet om hun teksten, dan is dit een aanrader. The Art of Rio is te koop bij webwinkels als [url=http://www.bol.com/nl/p/the-art-of-rio/9200000018519191/]Bol.com, Athenaeum en Libris en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan TitanBooks voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair