Fraai boek - The Greatest Movies You'll Never See

Een schitterend boek over meesterwerken als Stanley Kubricks Napoleon.

[/url]

The Greatest Movies You'll Never See

Auteur:Simon BraundPagina's:256Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Aurum PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-78131-075-5

Soms bedenken regisseurs zo'n grote projecten, dat ze niet gerealiseerd worden. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan een te groot beoogd budget, maar ook aan de grenzen van de techniek. Zo zijn er veel meesterwerken uiteindelijk niet gemaakt en over die films gaat dit boek, The Greatest Movies You'll Never See.

Het is ongelofelijk hoeveel films topregisseurs in gedachten hadden, die er uiteindelijk niet kwamen. De informatie die auteur Simon Braund en zijn team van redacteurs bij elke film bieden is breed. Zo wordt er niet alleen over het verhaal van de film verteld, maar krijg je ook zaken te weten over de beoogde cast van de film en waarom het project uiteindelijk niet gerealiseerd kon worden.



Eén van de mooiste casestudys in het boek handelt over [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=5175]Stanley Kubricks Napoleon. Hij stak jaren in de research voor de film, waarvan het beoogde budget alsmaar hoger werd. Kubrick ahd dan ook grote plannen, zoals scènes met wel 15.000 figuranten. De film zou het volledige levensverhaal van Napoleon Bonaparte vertellen en urenlang duren. Acteurs en actrices waren ook al gevonden: Ian Holm, Oskar Werner en Audrey Hepburn hadden getekend.

Filmstudio MGM verkeerde echter in geldproblemen en kon geen groen licht geven. Dat werd nog erger toen MGM opgekocht werd door Kirk Kerkorian. Hij vond het idioot dat Kubrick zoveel geld stak in de ontwikkeling van Napoleon en riep het project een halt toe. Vervolgens tekende Kubrick een contract bij Warner Bros., waar hij elke film die hij wilde maken wel gemaakt kon krijgen. Zo werd uiteindelijk een deel van zijn research gebruikt voor Barry Lyndon, die zich in dezelfde tijd afspeelt.

Dit soort verhalen zijn uitermate interessant om te lezen. En ze beperken zich niet tot films uit het verleden. Zo wordt er ook gekeken naar Halo, dat geregisseerd zou worden door Neill Blomkamp, maar er alsmaar niet komt. Voorlopig ziet het eruit alsof het spel er wel gaat komen in de vorm van een televisieserie.



Dat er in dit boek niet alleen gekeken wordt naar films van decennia geleden maakt het meer dan de moeite waard om te lezen. De afgelopen jaren zijn er ook veel projecten begonnen zonder dat die uiteindelijk daadwerkelijk gerealiseerd zijn, denk maar aan Ron Howards The Dark Tower. Dit soort boeken willen we vaker lezen, want niet alleen is de informatie bijzonder compleet, ook is de vormgeving prachtig.

The Greatest Movies You'll Never See is te koop bij webwinkels als Bol.com, Athenaeum en Libris en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Aurum Press voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair