Blu-Ray Review: Kenau

Een zeer aardige historische actiefilm die meer aandacht had verdiend.


Regie: Maarten Treurniet | Cast: Monic Hendrickx (Kenau Simonsdochter Hasselaer), Barry Atsma (Wigbold Ripperda), Sallie Harmsen (Kathelijne), Sophie van Winden (Magdalena), Pau Cólera (Don Toledo), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Bioscooprelease: 6 maart 2014 | FilmTotaal recensie: Kenau

Dat Nederland een bewonderenswaardige historie heeft wordt naar maar eens onderstreept in de film Kenau van regisseur Maarten Treurniet, bekend van De Heineken ontvoering (2011) en De passievrucht (2003). De historische actiefilm gaat over het Beleg van Haarlem (1572-73) tijdens de Tachtigjarige Oorlog en zoomt daarbij in op de rol van het personage Kenau Simonsdochter Hasselaer. Ondersteund met fraaie beelden en goede actiescènes zetten onder meer Monic Hendrickx en Barry Atsma prima rollen neer. Het is daarom jammer te moeten constateren dat dit grootschalige project geflopt is aan de bioscoopkassa.

Het zes miljoen kostende project, gebaseerd op het boek 'Kenau' uit 2013 van Tessa de Loo, werd bovengemiddeld ontvangen door de critici, maar toch haalde het uiteindelijk slechts een half miljoen euro op aan de Nederlandse bioscoopkassa. Sinds kort ligt er van Keanu een Blu-Ray uitgave in het schap.

Synopsis

Haarlem, december 1572. Terwijl het leger van Alva de Hollandse opstand met harde hand de kop indrukt, runt weduwe Kenau Hasselaer haar scheepswerf alsof het geen oorlog is. Pas als haar jongste dochter Gertruide betrokken raakt bij het verzet en in Spaansgezinde handen valt, kan ze niet langer afzijdig blijven. Kenau levert het hout om de stadspoorten te versterken, maar bevecht ook samen met de vrouwen van Haarlem de Spanjaarden met hand en tand. Legerkapitein Wigbolt Ripperda wil liever zelf de leiding houden, maar moet al snel erkennen dat samenwerken met de moedige vrouwen het beste is voor de stad. Alleen Kathelijne, de overgebleven dochter van Kenau, wordt buiten schot gehouden.


Waardering

De IMDb noteert een 6,5 bij 225 stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de historische actiefilm met een vergelijkbare 7,4 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Ik vond het verhaal interessant en het acteerwerk goed (zelfs van Barry Atsma). Enige wat me een beetje tegen viel was het moderne taalgebruik (overigens wel goed verstaanbaar) en de naar mijn mening onnodige liefdes scenes... - SilentF0rce

Box Office

Het productiebudget van Kenau bedroeg zo'n $6 miljoen. In het eerste landelijke weekend verdiende de actiefilm een matige € 116.507 en eindigde uiteindelijk op een zwakke $438.106. Financieel gezien was het dus een duidelijke flop.


Blu-Ray: Kenau | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Nederlands 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: geen | Extra's: Making Of | EAN: 8715664110546 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Dutch FilmWorks

De single disc Blu-Ray uitgave van Kenau wordt aangeleverd in een standaard blauwe keepcase, met daarin uiteraard de Blu-Ray en eromheen een vergelijkbare sleeve. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van een vermoedelijk compleet nieuwe uiting, die prima aansluit op de eerdere filmposter.

Beeld & geluid

Uiteraard wordt het niveau van de duurste Hollywood-film niet behaald, maar de film is knap gemaakt en ziet er visueel prachtig uit. De Blu-Ray-uitgave is goed scherp en heeft behoorlijk warme kleuren. Helaas is het wel iets te donker, waardoor details wegvallen. Dit is wel erg jammer. De DTS-HD track knalt zo nu en dan uit je boxen en dat maakt de actiescènes zeker af.

Extra's

Er is slechts één extra toegevoegd aan de Blu-Ray van Kenau. Het betreft een 'Making of' van een klein half uur. Het is een daadwerkelijk fraaie docu geworden met een mooie mix van interviews en beelden van achter de schermen. Zo nu en dan is de cast wel wat superlatief, maar over het algemeen geeft het een prima beeld van de uitdagingen tijdens het filmen in Nederland en voornamelijk Hongarije.

Conclusie: Een toch prima Nederlandse historische actiefilm, op een basic Blu-Ray uitgave

Kenau is nu al één van de betere Nederlandse producties van 2014. Het grootschalige project wordt prima afgeleverd en - ondanks de zeer hedendaagse accenten - zet de cast prima vertolkingen neer. Deze Blu-Ray uitgave van Kenau wordt redelijk netjes afgeleverd door DFW met één goede extra, de Making of. Het beeld is helaas ook wat donker, maar de scherpte en kleuren zijn veelal prima, net als de DTS-HD track.

Hieronder als FT-extraatje de korte introductiefilm 'Kenau. Heldin of Helleveeg?':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair