Kenau (2014)

While she fights a heroic battle against the Spanish besieger with her female army, Kenau, driven by hate and sorrow of the execution of her youngest daughter, is threatened to also lose her eldest daughter, because her fear and pain are covered by her st

6,6 details

  • 110 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Historisch
  • Nederland
  • Hongarije
  • België
110 Min Nederland

'Kenau' is een historisch epos over het leven van Kenau Hasselaar. Hasselaar gaf tijdens de Spaanse belegering van de stad Haarlem in 1572 leiding aan een leger dat exclusief uit vrouwen bestond. Ze werd daarbij bovenal gemotiveerd door de executie van haar jongste dochter en de angst dat dit ook met haar andere dochter zou gebeuren.

Regie
Maarten Treurniet
Cast
Barry Atsma, Monic Hendrickx, Sallie Harmsen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Peter Van den Begin, Lisa Smit, Jaap Spijkers, Bert Luppes, Jara Lucieer, Attila Ã?rpa, Eva Bartels, Pau Cólera, Antoin Cox, Simon Nader, Zoltan Papp.
Release
06.03.2014
Release NL
06.03.2014
Release DVD
29.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Maarten Treurniet | Cast: Monic Hendrickx (Kenau Simonsdochter Hasselaer), Barry Atsma (Wigbold Ripperda), Sallie Harmsen (Kathelijne), Sophie van Winden (Magdalena), Pau Cólera (Don Toledo), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2014

Hoewel de vaderlandse geschiedenis volop verhalen bevat die het verfilmen waard zijn, gaan Nederlandse films doorgaans niet veel verder terug in de tijd dan tot de twintigste eeuw. Een enkele keer komen het koloniale verleden (Max Havelaar ) of de Gouden Eeuw (Nova Zembla) aan bod, maar in de meeste gevallen blijft men hangen bij de welbekende periode 1940-1945. De reden daarvoor is simpel: het recreëren van vroegere tijden is een prijzige bezigheid en Nederlandse films hebben een beperkte afzetmarkt. Zodoende is de Tachtigjarige Oorlog, nochtans een van de meest invloedrijke periodes in de geschiedenis van dit land, tot nu toe nooit vanuit Nederlands perspectief verkend op het witte doek. Gelukkig staat de techniek niet stil en zijn digitale hulpmiddelen vandaag de dag ook voor Nederlandse filmmakers betaalbaar. De eersteling is daardoor een aangename combinatie van historisch spektakel en persoonlijk drama.

Kenau speelt zich af in 1572, enkele jaren na het begin van de Nederlandse Opstand. Deze verloopt op dat moment nog niet al te lekker, aangezien de Nederlanden het keer op keer moeten afleggen tegen de Spaanse overmacht onder leiding van de niet zachtzinnig te werk gaande hertog van Alva. Wanneer diens zoon met het een leger oprukt richting Haarlem, staat de stad voor de keuze: onderhandelen of standhouden? Men kiest voor het laatste, wat resulteert in een langdurige belegering. De stedelingen zijn weliswaar in de minderheid, maar de strenge winter valt hen een stuk minder zwaar dan de belegeraars en dankzij het dichtgevroren Haarlemmermeer is bevoorrading mogelijk. Een typische underdogstory dus, zij het dat geschiedenis niet standaard het Hollywoodstramien volgt.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Kenau Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mevrouw1980

"...Dit ook apart verhaal ik was na biscoop geweest toen deze film draaien tot ik bij ouders t......"

Kenau

acties