Blu-Ray Review: 47 Ronin

Het geplaagde project krijgt een prima Blu-Ray uitgave.


Regie: Carl Rinsch | Cast: Keanu Reeves (Kai), Hiroyuki Sanada (Ôishi), Kô Shibasaki (Mika), Tadanobu Asano (Lord Kira), Rinko Kikuchi (Mizuki) e.a. | Speelduur: 117 minuten | Bioscooprelease: 26 december 2013 | FilmTotaal recensie: 47 Ronin

Al in 2011 werd 47 Ronin van regisseur Carl Rinsch opgenomen in Budapest, Londen en Japan, maar het duurde uiteindelijk tot eind verleden jaar dat de fantasyfilm ook daadwerkelijk te zien was voor het grote publiek. Dit kwam vooral doordat het post-productie fase geen groot succes bleek. Filmmaatschappij Universal had bijvoorbeeld moeite met de aanpak van de onbekende regisseur Rinsch en zou hem tot een halt hebben geroepen omdat de kosten uit de pan begonnen te rijzen. Gedurende 2013 verschenen er enkele aardige promotionele uitingen, maar daar bleef het helaas bij. En dat is vooral jammer voor Keanu Reeves, aangezien hij graag een comeback had gemaakt met dit meer dan $175 miljoen kostende project.

47 Ronin werd gekraakt door de wereldwijde critici en ook het Amerikaanse publiek liet de titel links liggen. Ondanks dat de visuele prent uiteindelijk nog dik $150 miljoen noteerde aan de wereldwijde bioscoopkassa wordt het verlies geschat op zo'n $152 miljoen. Blockbusters kosten namelijk ook een flinke smak geld om te promoten. Met het riante verlies is het gelijk één van de grootste flops van afgelopen jaren. Onlangs verscheen een nette Blu-Ray uitgave in het schap.

Synopsis

Nadat de slechte heerser Lord Kira hun leider heeft vermoord en hen heeft verbannen zijn 47 ronin (samurai zonder meester) uit op wraak en eerherstel. Nu ze niet naar huis kunnen terugkeren zijn ze genoodzaakt de hulp in te schakelen van de outcast Kai. Samen trotseren ze een wereld vol met mythische wezens, magie en andere levensgevaarlijke bedreigingen.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is 47 Ronin bijna compleet "Rotten" met slechts 12%. De IMDb noteert een nog best nette 6,3 bij ruim 77 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de fantasyfilm met een lagere 5,9 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven gaf twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Visueel was het een mooie film. Het CGI-team heeft zijn best gedaan en dat zie je. Ik had verwacht dat er veel monsters in de film zouden komen. Maar dit bleek niet zo te zijn. Er zaten wel stukken in die best eng waren... ...door de mooie visueel geef ik de film toch maar een 6... - Azuric

Box Office

Het productiebudget van 47 Ronin bedroeg minimaal $175 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een bijzonder matige $9,9 miljoen en eindigde uiteindelijk op een uiterst zwakke $38,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een veel betere, maar nog steeds te magere $151,0 miljoen. De opbrengst in Nederland kwam tot een redelijke $1,5 miljoen.


Blu-Ray: 47 Ronin | Discs 1 x Blu-Ray: | Retail release: juli 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans, Duits, Italiaans | Extra's: Deleted Scenes | Keanu & Kai | Myths, magic & monsters: The FX of 47 Ronin | Re-forging the Legend | Steel Fury: The fights of 47 Ronin | EAN: 5050582911749 | Ook verkrijgbaar op: 2 disc 3D-Blu-Ray | 1 disc Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De single disc Blu-Ray uitgave van 47 Ronin wordt aangeleverd in een standaard blauwe keepcase, met daarin de Blu-Ray en daaromheen een vergelijkbare sleeve. Tevens is er een code te vinden voor de digitale Ultraviolet-versie. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van een fraaie filmposter, een samenvoeging van de nog fraaiere personageposters.

Beeld & geluid

Met een productiebudget van minimaal $175 miljoen mag je ervan uitgaan dat het met het beeld en geluid wel goed zit. En dat is gelukkig ook zo. Naast mooie kleuren en prima scherpte zien de visuele effecten er keurig uit en dat is - zeg maar - een geluk bij een ongeluk. Ook de DTS-HD track overtuigt, dus op dit gebied zit het allemaal wel snor.

Extra's

Universal heeft een aantal korte extra's geplaatst op de Blu-Ray schijf. Het zijn featurettes die zich focussen op de bovennatuurlijke zaken ('Myths, Magic & Monsters'), de stunts ('Steel Fury: The Fights of 47 Ronin') en de hoofdrolspeler Reeves ('Keanu & Kai'). Ook is er een korte docu te zien die alle details laat zien over het originele verhaal achter de fantasyfilm ('Re-Forging the Legend') en kun je kijken naar vier verwijderde scènes die eigenlijk niet de moeite waard zijn. Al met al helemaal geen verkeerde maar misschien wat standaard extra's.

Conclusie: Zoals wel vaker alleen visueel een interessante film, op een prima Blu-Ray schijf

Het uitgaanspunt van 47 Ronin is nog helemaal niet zo slecht. Maar voor een dergelijk grootschalig project heb je wel de juiste mensen nodig. Het blijft daarom fascinerend dat grote filmstudio's regelmatig onervaren regisseurs zetten op een big budgettitel. Ook bij 47 Ronin is dit weer gebeurd. Regisseur Rinsch focust zich voorlopig op een heel ander niveau films en hoofdrolspeler Reeves blijft zoekende naar zijn comeback.

Deze Blu-Ray uitgave van 47 Ronin wordt keurig afgeleverd. Beeld en geluid zijn dik in orde en er staat een redelijke reeks extra's op de schijf. Ze zijn zeker de moeite waard als je van deze visuele prent hebt kunnen genieten. Hieronder een fraaie VFX breakdown als FT-bonus:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair