Algemeen

Omstreden film met Turkse ondertitels

door FilmTotaal op 31.08.2004 om 09:11 in Algemeen
De omstreden, maar tevens veelbekroonde film Gegen die Wand is in Nederland ook te zien in een kopie met Turkse ondertitels. Dat heeft distributeur Cinemien maandag meegedeeld.

De filmmaatschappij hoopt hiermee de film bereikbaar te maken voor een Turkse doelgroep die geen Nederlandse ondertitels kan lezen. Een belangrijk thema in de film is de moeilijke integratie van Turkse immigranten in het buitenland. Het is de eerste keer dat een film in Nederland met Turkse ondertitels in de bioscoop uitkomt.

Gegen die Wand vertelt over een Turks meisje dat formeel trouwt met een suïcidale Turkse weduwnaar om er buiten de weet van haar familie een losbandig leven op na te kunnen houden.

Gegen die Wand kreeg op het Festival van Berlijn een Gouden Beer en won dit jaar de vijf belangrijkste Duitse Oscars. De film raakte in Turkije in opspraak toen bleek dat de 24-jarige hoofdrolspeelster in het verleden als pornoactrice had gewerkt. Diverse gezaghebbende imams en media spraken zich daarom fel uit tegen de film van regisseur Fatih Akin. De Turkse minister van Cultuur verdedigde Gegen die Wand echter. De controverse maakte de film in Turkije een grote hit.

Gegen die Wand draait in negentien Nederlandse bioscoopzalen. De Turks ondertitelde kopie draait vanaf donderdag in bioscoop Pathé ArenA in de Bijlmer. Na twee weken doet deze versie ook andere zalen in het land aan.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Konami

Avatar

Ik wil hem wel zien, maar dan met de NL ondertiteling.

dingdong

Avatar

Laat me raden, je kent zeker geen turks

noname

Avatar

Leve de integratie

Goed dat er dit soort films gedraaid worden, maar dat ie dan turks ondertiteld wordt, dat slaat werkelijk weer nergens op.

Leer dan verdomme eens Nederlands

Zeurdoos

Avatar

noname "Leve de integratie

Goed dat er dit soort films gedraaid worden, maar dat ie dan turks ondertiteld wordt, dat slaat werkelijk weer nergens op.

Leer dan verdomme eens Nederlands"


Er staat niet dat ie overal met Turkse ondertitels gedraaid word, slechts dat er ook een (ja, 1 ja) kopie met Turkse ondertitels is. Oftewel, je kan rustig de film in de bios gaan kijken, hele grote kans dat ie Nederlandse ondertiteling heeft.

Prolamer

Avatar

Zeurdoos "Er staat niet dat ie overal met Turkse ondertitels gedraaid word, slechts dat er ook een (ja, 1 ja) kopie met Turkse ondertitels is. Oftewel, je kan rustig de film in de bios gaan kijken, hele grote kans dat ie Nederlandse ondertiteling heeft."

en anders pech :P

NieuwsFilm

meest populair