Blu-Ray Review: De Poel

Eindelijk weer eens een prima horrorfilm van Nederlandse bodem.


Regie: Chris W. Mitchell | Cast: Gijs Scholten van Aschat (Lennaert), Carine Crutzen (Sylke), Alex Hendrickx (Jan), Chris Peters (Marco), Jamie Grant (Emilie), Bart Klever (Rob), Katja Herbers (Jenny) | Speelduur: 80 minuten | Bioscooprelease: 26 december 2013 | FilmTotaal recensie: De Poel

Dit jaar verscheen met De Poel weer eens een goed ontvangen horrorfilm van Nederlandse bodem. De debuutfilm van regisseur Chris W. Mitchell, schrijver van de films Frankenstein's Army (2013) en Süskind (2012), is de eerste film die gemaakt is door het Nieuw Nederlands Film Platform (NNFP), een crowd funding-initiatief om eigenzinnige Nederlandse speelfilms te realiseren. De horrorthriller met rollen voor Gijs Scholten van Aschat, Katja Herbers en Carine Crutzen is zeker een prima aftrap en een aanrader voor iedereen die (weer) eens een vermakelijke Nederlandse titel wilt zien in het Nederhorror-genre.

Met een speelduur van tachtig minuten is De Poel aan een iets korte kant. De minuten worden overigens wel prima gevuld met een toch best spannend verhaal en nette rollen van de cast. Over de opbrengst is weinig bekend, maar het NNFP werkt ondertussen aan een reeks nieuwe titels, dus het initiatief heeft met deze aftrap waarschijnlijk een goed impuls gehad. Onlangs bracht Bridge Entertainment de film uit op Blu-Ray.

Synopsis

Twee gezinnen zetten tijdens een trektocht hun tenten op aan de oevers van een idyllische poel in het bos. Jan, een onzekere puber, is heimelijk verliefd op Emilie, maar zij valt voor de charmes van Jans oudere broer Marco. 's Nachts wordt Jan wakker van een vrouwenstem, die hem toefluistert te komen zwemmen in de poel.


Waardering

Op Rotten Tomatoes heeft De Poel / The Pool nog geen percentage. De IMDb noteert een wat magere 5,7 bij ruim 200 stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horrorthriller met een prima 6,8 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau gaf 2,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...De Poel is ... een uitstekende nederhorror film. Een verademing na zoveel jaren zoveel Nederlandse horror bagger. Er wordt juist door zowel jong als oud uitstekend in geacteerd. Gaat het zien... - Chrissie107

Box Office

Over het vermoedelijk beperkte productiebudget en de opbrengsten aan de Nederlandse bioscoopkassa is helaas weinig concreets bekend. Wel werd duidelijk dat het publiek niet massaal koos voor De Poel, aangezien de film slechts 4.000 bezoekers trok in de premièreweek.


Blu-Ray: De Poel | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: augustus 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid:: Nederlands 5.1 DTS-HD | Ondertitels: geen | Extra's: Making of | Deleted Scenes | Trailer | EAN: 8711983443075 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Bridge Entertainment

De single disc Blu-Ray uitgave van De Poel wordt aangeleverd in een standaard blauwe keepcase, met daarin uiteraard de Blu-Ray schijf. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van de duistere filmposter, aangevuld met flink wat quotes uit recensies.

Beeld & geluid

De Blu-Ray uitgave van De Poel ziet er keurig uit. Ondanks de vele donkere scènes blijven details overeind. Ook de scherpte en kleuren zijn fraai te noemen. Soms is het beeld niet zo filmisch als bij de gemiddelde Hollywood-film, maar dat daargelaten ziet het er dus prima uit. Ook de DTS-HD track doet zijn werk naar behoren.

Extra's

De Poel heeft een prima 'Making of' gekregen. Er zijn veel beelden van achter de schermen te zien en de cast en crew geven uitgebreid uitleg over hun aandeel. Aardig is dat de jonge acteur Chris Peters zo van de set is getrokken om zijn verhaal te doen, . Met een speelduur van ruim twintig minuten een prima extra. Daarnaast is er nog zo'n tien minuten aan zeker aardige verwijderde scènes te bekijken.

Conclusie: Zeker het kijken waard! En De Poel krijgt een nette Blu-Ray uitgave

Het blijft vermakelijk als in een film een gezin of een stel vrienden een uitje plant in het bos. Het gaat bijna altijd compleet mis. De makers van De Poel hebben van dit standaard idee goed gebruikgemaakt en een prima Nederlandse horrorfilm afgeleverd, met ook best vermakelijke rollen van de cast. Het NNFP werkt ondertussen aan de films Nieuw Bloed, Bijlmer Voodoo en In het duister.

Deze Blu-Ray uitgave van De Poel is netjes met prima beeld en geluid en een keurige 'Making of'. Deze moet je zeker even aanzetten als je van de hoofdfilm hebt genoten. Let wel op, de docu barst van de spoilers. Hieronder de titelsong 'Make You Mine' van Wyke van Weelden:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair