Fraai boek - Dredd: The Illustrated Script and Visuals

Het scenario van de culthit, visueel prachtig verpakt.

[/url]

Dredd: The Illustrated Script and Visuals

Auteurs:Alex Garland & JockPagina's:240Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:RebellionDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-78108-291-1

Sinds de remake van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=1920]Danny Cannons cultklassieker Judge Dredd in 2012 uitkwam, wordt er door hoofdrolspeler Karl Urban gelobbyd voor een vervolg. Of dat er komt is nog altijd onzeker, dus mocht je niet kunnen wachten, is Dredd: The Illustrated Script and Visuals een mooie manier om je honger (in ieder geval) tijdelijk te stillen.

Dit boek bevat namelijk de complete eerste versie van het scenario, aangevuld met schetsen, concept art, foto's en ga maar door. In principe is het dus een comic-versie van wat de film zou zijn geworden, had men zich gehouden aan de eerste opzet.



De opzet van het boek is eenvoudig. Op de linker bladzijde staat telkens een deel van het scenario, samen met een foto of een schets. Aan de rechterkant staat die bladzijde van het scenario, uitgebeeld als comic. Die combinatie zorgt voor een bijzonder werk. Telkens weer zie je de interpretatie van de comic-tekenaar Jock, naast het scenario zoals Alex Garland dat graag gezien had. Dat is mooi en een interessant werk om doorheen te gaan.

Filmscenario's worden wel vaker uitgegeven, maar vaak gaat dat niet gepaard met zo'n grote hoeveelheid concept art en bijgaande overige afbeeldingen als hier het geval is. Dat zorgt voor een prachtig boek, dat zo vol met art zit dat je er meermaals doorheen wil gaan om maar alles gezien te hebben.

Echter zijn niet alleen de comic-tekeningen van Jock een genot om te lezen, ook de vele ontwerpen die in het boek zitten zijn mooi. Daardoor wordt het werk weer een soort making of-boek, in plaats van alleen een scenario. Zo lees je bijvoorbeeld dat de wapens van Judge Alvarez gebaseerd zijn op een shotgun uit Zuid-Afrika. Dat heeft weer zijn gevolg voor het uiteindelijke wapen in de film.



In het hart van dit boek staan het scenario van Alex Garland en de comicbook-bewerking van Jock. Die zijn samengevoegd in dit werk, samen met concept art, notities, foto's en ruwe tekeningen. Het verhaal komt daardoor op een wel heel bijzondere wijze tot leven.

Dredd: The Illustrated Script and Visuasl is een zeer uniek werk, zoals je ze maar zelden aantreft. Kijk je naar de film en vergelijk je hem met het eerste scenario, tref je verschillen aan. Dit boek is daarom een prachtige blik achter de originele Dredd-verfilming die gepland was. Het boek is te koop bij webwinkels als Bol.com en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan 2000AD voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

NieuwsFilm

meest populair