Kosten 'Hobbit'-trilogie tot nu toe bijna 600 miljoen euro

De uiteindelijke kosten zullen echter nog veel hoger uitvallen.

Peter Jacksons Hobbit-trilogie wordt dit jaar afgesloten. De films leverden samen miljoenen dollars op aan de wereldwijde box office, maar blijken ook een bijzonder hoog budget te hebben gekregen. Yahoo wist te achterhalen dat de films ongeveer 745 miljoen dollar hebben gekost tot nu toe, omgerekend zo’n 582 miljoen euro. Daarmee is het de duurste filmtrilogie ooit.

In dat bedrag zijn de kosten van jaren aan opnames en digitale effecten meegerekend. De productiekosten van de laatste film, die in december uitkomt, zijn niet meegenomen in het bedrag. De werkelijke kosten van de complete trilogie zullen dus veel hoger liggen, want er zitten nog een dikke acht maanden aan werk in de trilogie, die niet meegenomen zijn in de financiële documenten die Yahoo in kon zien.

Wat verder ook niet blijkt, is of de marketing- en distributiekosten in het bedrag zijn meegerekend. De investering zal het echter sowieso waard zijn geweest. Warner verdiende tot nu toe ongeveer 1,98 miljard dollar met het maken van de films, waarmee de investering meer dan terugverdiend werd.

De afsluitende film van de trilogie, The Battle of the Five Armies, gaat op 10 december in première.

NieuwsFilm

meest populair