Arthouse DVD tip: The Wind Rises

Het laatste meesterwerk van Japanse animatiegrootmeester Hayao Muyazaki.

Afgelopen week verscheen de laatste film van Hayao Miyazaki, de Japanse grootmeester van de animatie, op DVD en Blu-ray. The Wind Rises is een kijk op het leven van de visionaire vliegtuigingenieur Jiro Horikoshi, die ervan droomt om piloot te worden. Maar omdat zijn ogen niet goed genoeg zijn, besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Zijn genie wordt al snel erkend, en hij groeit uit tot 's werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper.

Dit epische verhaal over liefde, doorzettingsvermogen, en de uitdagingen van het leven en keuzes maken in een turbulente wereld, vormt een prachtige afsluiter van de rijke carrière van Miyazaki.

De in Tokio geboren Miyazaki was al jaren een van de bekendste makers van anime en manga. Zijn doorbraak in het westen kwam met de animatiefilm Spirited Away in 2003, die de Oscar won voor Beste Animatiefilm. Op het Filmfestival van Venetië kondigde hij aan met The Wind Rises zijn laatste film te maken om daarna met pensioen te gaan.



NieuwsFilm

meest populair