The Wind Rises (2013)

Ikineba. (We must live.)

Roerende afscheidsfilm van animatiegrootmeester Hayao Miyazaki.
play

7,8 details

  • 126 Min
  • Animatie
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Japan

Een film van Studio Ghibli's grootmeester Hayao Miyazaki (Spirited Away, Howl's Moving Castle). Het verhaal, gebaseerd op een boek van Tatsuo Hori, volgt het leven van Jiro Horikoshi, de man die Japanse gevechtsvliegtuigen ontwierp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Alt titel
Kaze tachinu
Regie
Hayao Miyazaki
Cast
Emily Blunt, Joseph Gordon-Levitt, John Krasinski, Stanley Tucci, William H. Macy, Werner Herzog, Martin Short, Jennifer Grey, Mae Whitman, Mandy Patinkin, Jun Kunimura, Darren Criss, Mirai Shida, Hidetoshi Nishijima, Hideaki Anno, Shinobu Ôtake, Eva Bella, Edie Mirman, Mansai Nomura, Masahiko Nishimura, Keiko Takeshita, Miori Takimoto, Zach Callison, Madeleine Rose Yen, Morio Kazama.
Budget
$ 30.000.000
Opbrengst
$ 117.932.401
Release
20.07.2013
Release NL
01.05.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Hayao Miyazaki | Cast: Hideaki Anno (Jiro Horikoshi), Miori Takimoto (Naoko Satomi), Hidetoshi Nishijima (Honjo), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2013

Het zal voor de fans even slikken zijn geweest, afgelopen september. Het was niet de eerste keer dat animatiegrootmeester Hayao Miyazaki zijn pensioen aankondigde, maar nu leek hij toch echt resoluut. De regisseur van klassiekers als My Neighbor Totoro en het Oscarwinnende Spirited Away zou geen animatiefilms van speelfilmlengte meer gaan maken. Als regisseur en animator die zo veel mogelijk de controle wil vasthouden - voor Princess Mononoke tekende hij bijvoorbeeld eigenhandig tachtigduizend beelden - begon films maken op zijn leeftijd te veel tijd te vergen. Met The Wind Rises lijkt er zo een eind te komen aan een prachtig oeuvre.

Dat Miyazaki zijn laatste film baseerde op een waargebeurd verhaal, lijkt op het eerste gezicht vreemd. De Japanse filmmaker is juist beroemd en geliefd om zijn fantasierijke en sprookjesachtige stijl, neergezet met zo veel detail en gevoel dat vreemde werelden compleet logisch en vertrouwd overkomen. The Wind Rises, gebaseerd op het leven van vliegtuigontwerper Jiro Horikoshi, is wat dat betreft iets heel anders. Het verhaal in de film ontvouwt zich meer als een conventioneel drama, dat af en toe zelfs een beetje te veel sleept. En toch weet Miyazaki er weer diep mee te raken.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

The Wind Rises Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Olrik

"...The Wind Rises is een geweldige film die me doet twijfelen aan dat Frozen de rechtmatige winnaar is......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Wind Rises

acties