Featured

FilmFacts: 'The Wind Rises'

Alles wat je moet weten over de nieuwe film.

door Jim Pedd op 28.04.2014 om 22:10 in Featured
Komende donderdag komt de film The Wind Rises uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 1 mei in première.

The Wind Rises


Duur: 126 minutenGenres Animatie, Biografie, DramaBudget: 30 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieHayao MiyazakiScenario Hayao MiyazakiHideaki Anno Jirô Horikoshi (stem)Hidetoshi Nishijima Honjô (stem)Miori Takimoto Nahoko Satomi (stem)Masahiko Nishimura Kurokawa (stem)Nomura Mansai Caproni (stem)
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Jirô Horikoshi droomt ervan om ooit piloot te worden. Maar zijn ogen zijn niet goed genoeg en dus besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Jirô's talent wordt al snel erkend en hij groeit uit tot 's werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper. De film toont ons niet alleen hoe Jirô de luchtvaart de toekomst in leidt en de liefde leert kennen, maar laat ook gebeurtenissen zien die een bijzondere invloed op hem hebben gehad, zoals de Depressie van de jaren dertig, de tuberculose-epidemie en de Japanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog.

Pensioen Hayao Miyazaki

Het is niet bepaald de eerste keer dat de legendarische regisseur Hayao Miyazaki afscheid neemt van de filmwereld. Sterker nog, het is de zesde keer dat hij zijn pensioen aankondigt. De eerste keer gebeurde dat in de jaren '90, toen hij werkte aan Mononoke Hime. Niet alleen stond Studio Ghibli toen aan de rand van de afgrond, het verrichtte werk zag er niet goed genoeg uit. Miyazaki maakte maar liefst 80.000 tekeningen opnieuw en dat zorgde ervoor dat hij overspannen raakte en zijn pensioen aankondigde.

Tijdens zijn eerste pensioen kreeg Miyazaki plotseling inspiratie voor een nieuwe film: Spirited Away. Dat werd de eerste anime die een Oscar won en de opbrengsten waren gigantisch. De regisseur had de smaak weer flink te pakken en maakte nog een aantal andere films. Tijdens het maken van The Wind RIses liet hij echter weten ditmaal definitief met pensioen te willen gaan.

Toch valt het te bezien hoe serieus het pensioen ditmaal is. Collega Isao Takahata vertelde in een interview dat hij gelooft dat zijn collega terugkeert. Verder suggereerde Miyazaki zelf dat hij mogelijk terug zou keren. Op dit moment werkt hij in ieder geval nog aan nieuwe manga's en is hij nog actief voor Studio Ghibli. Niet als regisseur, maar dat zou zomaar weer kunnen gebeuren.

Box office voorspelling

In Japan was The Wind Rises een groot succes. Daar verdiende de film maar liefst 119 miljoen dollar, waarmee het in Japan de best verdienende film van 2013 werd. Sterker nog, het was de eerste animatiefilm sinds Toy Story 3 (2010) die zoveel opbracht. In de Verenigde Staten verdiende de film niet zoveel geld (5,1 miljoen dollar), maar dat valt deels te wijten aan het geringe aantal schermen waarop deze te zien was.

Tot slot is het moeilijk te voorspellen wat de film in Nederland gaat doen. Eerdere films van Miyazaki die in Nederland uitkwamen, waren nooit goed voor gigantische box office opbrengsten. Dat komt deels omdat de films in een niche zitten (wat weer leidt tot een beperkte release).

Eerste reacties

Recensies van The Wind Rises zijn grotendeels positief. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 88% op basis van 139 recensies. De consensus: "The Wind Rises is een passende, bitterzoete zwanenzang van regisseur Hayao Miyazaki." De animatiefilm wordt geprezen om zijn verhaal en visuele pracht.

Kritiek wordt vooral geleverd op de inhoud. Zo zou de film een verheerlijking zijn van het vooroorlogse Japan en dat wordt afgekeurd. Ook is het een film die gaat over het leven van Horikoshi, de man achter een van de meest vernietigende gevechtsvliegtuigen.

Trivia

Voor veel geluidseffecten werden mensenstemmen gebruikt. Denk daarbij maar aan geluiden als het grommen van motoren.The Wind Rises is gebaseerd op een manga die Miyazaki in 2009 publiceerde. Toshio Suzuki, de baas van Studio Ghibli, suggereerde Miyazaki de film te maken. De regisseur zelf wilde een vervolg maken op Ponyo. In de Verenigde Staten mocht The Wind Rises meedingen voor de Oscar voor beste animatiefilm. Die prijs ging echter naar Disneys Frozen.

•


•


•survey solutions7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rorschach

Avatar

Vooralsnog zie ik hem niet draaien bij Pathé *shocker*, dan maar naar het filmhuis.

Jessah

Avatar

Draait wel bij Pathé, zij het slechts alleen bij City. Wel fijn om te zien dat 'ie gewoon Japans gesproken is. (zou eerst sprake zijn van een dub)

Olrik

Avatar

Heb verschrikkelijk veel zin in de film!
Hoewel ik de film nog niet heb gezien hoopte ik zo erg dat de Oscar voor beste animatiefilm naar The Wind Rises ging, maar hij ging naar Frozen...
Niet dat ik Frozen geen goede film vind, maar ik had gewoon gehoopt op The Wind Rises.
Ben benieuwd naar de film en ik ga er zeker heen!

theDarkKira

Avatar

Olrik "Heb verschrikkelijk veel zin in de film!
Hoewel ik de film nog niet heb gezien hoopte ik zo erg dat de Oscar voor beste animatiefilm naar The Wind Rises ging, maar hij ging naar Frozen...
Niet dat ik Frozen geen goede film vind, maar ik had gewoon gehoopt op The Wind Rises.
Ben benieuwd naar de film en ik ga er zeker heen!"


Ik had precies hetzelfde.
Het was mooi geweest als ze Miyazaki nog een keer een eerbetoon hadden gegeven.

Devil_N

Avatar

Dat komt deels omdat de films in een niche zitten (wat weer leidt tot een beperkte release).


Beetje een self-fulfilling prophecy.

basdewit

Avatar

Devil_N "Beetje een self-fulfilling prophecy."


Precies. Er zijn een aantal Miyazaki's die makkelijker ook hier succesvol zouden kunnen zijn als ze een grotere release met bijbehorende promotie zouden krijgen.

Ik heb me er vaker over verbaasd dat er geen Nederlandse versie van Totoro bestaat.

patrick_h

Avatar

De vorige film van Miyazaki is groot uitgebracht met veel promotie en dat heeft niet bepaald succes gehad. Het was de slechtstbezochte grote release van dat jaar (en mijn favoriete film van het jaar).

Er is nooit enige sprake geweest van een gedubde release van The Wind Rises btw.

NieuwsFilm

meest populair