Spirited Away (2001)

(The tunnel led Chihiro to a mysterious town...)

Het kunstenaarschap en de aandacht voor detail van Miyazaki en de zijnen is indrukwekkend.
play

8,6 details

  • 125 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Japan

Via een mysterieuze tunnel komt Chihiro met haar ouders terecht in een wereld van goden en monsters, onder heerschappij van de gierige heks Yubaba. Chihiro's ouders worden omgetoverd in varkens. Om hen te redden, moet ze afstand doen van haar naam en werken voor Yubaba. Zal het haar lukken om naar huis terug te keren?

Alt titel
Sen to Chihiro no kamikakushi, De reis van Chihiro
Regie
Hayao Miyazaki
Cast
Lauren Holly, John Ratzenberger, Michael Chiklis, Daveigh Chase, Ryunosuke Kamiki, David Ogden Stiers, Suzanne Pleshette, Rumi Hîragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Rodger Bumpass, Susan Egan, Bob Bergen, Jack Angel, Jennifer Darling, Paul Eiding, Yo Oizumi, Tatsuya Gashuin, Takashi Naitô, Takehiko Ono, Bunta Sugawara, Koba Hayashi, Tsunehiko Kamijô, Shiro Saito, Yumi Tamai, Yasuko Sawaguchi, Shigeru Wakita.
Budget
$ 15.000.000
Opbrengst
$ 274.925.095
Release
20.07.2001

Filmtotaal Recensie

Regie: Hayao Miyazaki | Cast: Rumi Hîragi (Chihiro/Sen), Miyu Irino (Haku), Mari Natsuki (Yubaba/Zeniba), Yumi Tamai (Rin), e.a.

Gedurende de afgelopen anderhalf jaar werd de oplettende filmfan regelmatig attent gemaakt op de groeiende reputatie van de Japanse animatiefilm Spirited Away. Deze film van de hand van de maker van Princess Mononoke (Mononoke Hime), Hayao Miyazaki, werd allereerst de best bezochte film ooit in Japan, Titanic achter zich latend. Big deal, zou je zeggen, die Japanners zijn immers helemaal gek op stripjes en tekenfilmpjes. Maar toen de film buiten de Japanse grenzen in bioscopen en op festivals werd vertoond, bleken ook westerse critici en filmliefhebbers vrijwel unaniem in hun lof. De film won in 2002 de Gouden Beer op het festival van Berlijn (samen met Bloody Sunday), en dit jaar ook de Oscar voor Beste Animatiefilm. Ook in Nederland waren de commentaren binnen de kleine kring van anime-adepten die hem al hadden gezien, doorspekt met superlatieven. En tenslotte won Spirited Away de publieksprijs op het vorige maand gehouden Festival van de Fantastische Film.

Sinds 24 april jl. draait de film - eindelijk - ook in de Nederlandse bioscopen, en kan een groter publiek hier te lande eens gaan zien waar al die ophef nou over wordt gemaakt. Ik ben gisteren - eindelijk - gegaan, en werd niet teleurgesteld. Wat niet wil zeggen dat dit de beste film van het decennium is, zoals sommige commentaren suggereerden. Gelukkig verwachtte ik dat ook niet.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Spirited Away Nieuwsberichten

Laatste reacties

KeesjeNL

"...Ik zag de film toevallig vandaag op Zap (ned3). Alleen de eerse 5 minuten gemist, daarna de hele fil......"

Steve-O

"...Hele aparte tekenfilm, daar hou ik wel van:) Veel fantasie en prachtig getekend, T+) Ga deze gouw......"

BlauweBanaan

"...Over Spirited Away hoorde ik verhalen zoals iedereen enthousiast over de film, prijzen op filmfestiv......"