Ponyo (2008)

Welcome To A World Where Anything Is Possible.

7,8 details

  • 101 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Japan

De vijfjarige Sosuke woont in een klein dorp hoog op een berg uitkijkend over de zee. Op een morgen ontdekt hij beneden op het strand een goudvis. De vis, genaamd Ponyo, zit met haar hoofd vast in een glazen pot waar hij haar uit bevrijdt. Sosuke besluit Ponyo te houden en de twee raken gefascineerd door elkaar. Ponyo wil graag een mensenmeisje worden en samen zijn met Sosuke, maar Ponyo’s vader Fujimoto (ooit mens, maar nu een tovenaar die diep in de zee leeft) dwingt haar weer terug naar huis te komen en weg bij de gevaren van het water voor het vaste land.De kleine goudvis Ponyo is echter vastberaden om een meisje te worden en weer terug te keren bij Sosuke. Maar Ponyo wacht een andere taak, één waar de toekomst van de wereld van afhangt. Een meisje en een jongen. Liefde en verantwoordelijkheid. De zee en het leven zelf. In een tijd van spanning en onzekerheid.

Alt titel
Gake no ue no Ponyo
Regie
Hayao Miyazaki
Cast
Rumi Hîragi, Yuria Nara, Jôji Tokoro, Kazuko Yoshiyuki, Hiroki Doi, Tomoko Yamaguchi, Tokie Hidari, Shinichi Hatori, Emi Hiraoka, Yuki Amami, Nozomi Ohashi, Kazushige Nagashima, Tomoko Naraoka, Akiko Yano, Akihiko Ishizumi.
Budget
$ 41.677.699
Opbrengst
$ 187.479.518
Release
19.07.2008
Release NL
23.07.2009
Release DVD
10.11.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Hayao Miyazaki | Stemmencast: Yuria Nara/Lydia Algera (Ponyo), Hiroki Doi/Valentijn Sohier (Sosuke), Tomoko Yamaguchi/Nathalie Haneveld (Risa), Jôji Tokoro/FransLimburg (Fujimoto) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2008

Naar Hayao Miyazaki’s films wordt sinds het Oscarwinnende Spirited Away ook in het Westen reikhalzend uitgekeken. Er is iets magisch aan de bekwame animatie en de niet-geforceerde boodschappen van naastenliefde en de kracht van verbeelding die de animatiestudio Ghibli keer op keer aflevert. Ponyo betreedt een iets rustiger vaarwater maar kabbelt heel zelfverzekerd. Anders dan recente voorgangers is het bovenal een kinderfilm. Voor wie zich My Neighbor Totoro herinnert, zal dat als muziek in de oren klinken.

De vijfjarige Sosuke woont met zijn moeder op de heuvelrug van een idyllisch eilandje, zijn vader is grotendeels afwezig: varen op zee. Op de zeebodem woont een vervaarlijke tovenaar in een diepzeeboot met zijn visachtige dochter Ponyo, die echter graag wil weten hoe het is om mens te zijn. Het op De Kleine Zeemeermin gebaseerde verhaal is voornamelijk een setting, want Miyazaki is meer geïnteresseerd in de omgang tussen Sosuke en Ponyo. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, ontstaat een geloofwaardige vriendschap. Hun open en nieuwsgierige blik, naar elkaar en naar hun omgeving, stuurt grote delen van de meanderende verhaallijn. Zelfs het onmetelijke natuurgeweld (visueel hoogtepunt) is het directe gevolg van Ponyo’s jeugdige ontdekkingsdrang.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Ponyo Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ponyo

acties