Fraai boek - The Art of Blue Sky Studios

Prachtig overzichtswerk van de studio achter films als Ice Age en Rio.

[/url]

The Art of Blue Sky Studios

Auteur:Jake FriedmanPagina's:304Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Insight EditionsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-6088-7317-3


Uitgeverij Insight Editions staat bekend om zijn hoogwaardige uitgaven van aan film gerelateerde boeken. Het betreft vrijwel altijd een hardcover-editie, die zich concentreert op een blockbuster. Vandaag hebben we ook een aan film gerelateerd boek van Insight, maar ditmaal niet over een film, maar over een complete studio: The Art of Blue Sky Studios.

Het boek gaat over de animatiestudio die al vijftien jaar films maakt, waaronder de zeer succesvolle Ice Age-franchise en de Rio-franchise. The Art of Blue Sky Studios dient als blik op het succesverhaal van de studio en kijkt naar de oorsprong van de studio als visuele effecten bedrijf voor live-action films, tot een van de grootheden binnen animatiefilms. Dat beeld wordt geschetst aan de hand van concept art, visuals en veel informatie.



Kijken we naar de inhoudsopgave van het boek, valt op dat het ingedeeld is in negen hoofdstukken en dat elk hoofdstuk over één film handelt. Voordat er begonnen wordt met een geschiedenis van Ice Age, is er echter een inleiding die schrijft over hoe het bedrijf tot stand kwam. Mooi is om te zien dat Blue Sky Studios werd opgericht door een zestal mensen en zich ondertussen ontwikkeld heeft tot een studio met zeshonderd werknemers.

Na die geschiedenis wordt meteen het diepe ingesprongen met een omschrijving van hoe Ice Age tot stand kwam en welke uitdagingen daarbij kwamen kijken. Dat is meteen interessant, want de filmstudio was pas net begonnen en moest dus nog uitzoeken hoe een animatiefilm gemaakt kon worden. Zo lezen we dat de kunstenaars prachtige personages wisten te ontwerpen in 2D, die in 3D niet mooi bleken.

Veel personages die we nu kennen, zoals Scrat, Diego, Manny en Sid, kregen daarom pas hun uiteindelijke vorm toen ze in klei gemaakt werden. Mooi zijn de vele schetsen die deze ontwikkeling in beeld brengen. Het succes van Ice Age zorgde ervoor dat Blue Sky Studios meteen de kans kreeg om andere films te ontwikkelen, waaronder Robots. Ook de bespreking van deze (en andere) film(s) gaat gepaard met uitleg over de verschillende uitdagingen waarmee de animators te maken kregen, maar nog veel meer over het onderzoek dat nodig was om de futuristische wereld, die uiteraard flink verschilde van die van Ice Age, vorm te geven.



Deze opzet wordt gevolgd in vrijwel elke filmbespreking. De verschillende zaken die onderzocht werden en ups en downs binnen de filmstudio komen allemaal aan bod. Het boek van auteur Jake Friedman is daarom een mooie geschiedenis geworden, niet alleen van een filmstudio, maar ook van veel films.

Dat er meerdere films besproken worden, is juist interessant, want er is een duidelijke ontwikkeling terug te vinden in het boek. Daarin gaat auteur Friedman veel verder dan alleen het bespreken van films en het presenteren van een stapel schetsen en concept art. Daarom is dit boek een van de beste art-boeken die we tot nu toe gezien hebben.

The Art of Blue Sky Studios is te koop bij webwinkels als [url=http://www.bol.com/nl/p/art-of-blue-sky-studios/9200000027394173/]Bol.com, Athenaeum en Libris en uiteraard ook bij de betere boekenhandel. Met dank aan uitgeverij Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

[rating 5]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair