Piano Casablanca geveild voor een dikke drie miljoen dollar

Enorme bedragen voor Hollywood memorabilia bij veiling in New York.

Veilinghuis Bonhams in New York houdt vandaag een enorme veiling van Hollywood memorabilia. Een van de pronkstukken was de piano uit Casablanca, waarop Dooley Wilson het nummer As Time Goes By op speelde in de film. Het is de eerste keer dat de piano geveild werd en het bracht 3,413,000 dollar, omgerekend 2,750,201 euro.

De reden dat deze piano zo waardevol is, komt door de belangrijke rol die het speelt in de film. Niet alleen speelt Sam hierop het nummer van Ilsa en Rick, het is ook de verstopplaats van de Transit papieren en er wordt La Marseillaise op gespeeld, wat zorgt voor de nodige afleiding voor de hoofdpersonen om te kunnen vluchten.

De piano was bij meerdere tentoonstellingen te zien in Amerika. In Europa kon de piano tussen 1991 en 1992 bekeken worden bij de Homage a la Warner Bros tentoonstelling bij de Centre Georges Pompidou in Parijs.

Bij de veiling van Bonheurs werden nog vele andere Casablanca stukken verkocht zoals originele scripts (waaronder een eerste versie voor 85,000 dollar), brieven van Humphrey Bogart en Ingrid Bergman en kledingstukken. Een casinochip bracht 2,500 dollar op terwijl stoelen die te zien zijn in de film voor tussen de 4000 en 8000 dollar werden verkocht.

Het leeuwenpak van Bert Lahr uit The Wizard of Oz bracht uiteindelijk 2.6 miljoen dollar op. Van te voren werd geschat dat deze een miljoen zou opbrengen. De veiling begon meteen in de miljoenensfeer en was binnen een minuut of twee voorbij.



NieuwsFilm

meest populair