Fraai boek - James Bond Encyclopedia

Een prachtige en zeer complete encyclopedie over het fenomeen 007.

[/url]

James Bond Encyclopedia

Auteur:John Cork & Collin StutzPagina's:352Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:DKDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-4053-5677-0


Afgelopen vrijdag warden de titel en cast van de vierentwintigste film in de James Bond-franchise [url=http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=40184]aangekondigd. Een mooie aanleiding om eens te kijken naar de zeer uitgebreide James Bond Encyclopedia waarvan door uitgeverij DK in oktober een nieuwe versie uitgegeven werd. Ditmaal is er ook informatie over Skyfall, de derde Bond-film met Daniel Craig en de meest succesvolle in de franchise, aan toegevoegd.

De encyclopedie zelf bestaat al zo'n twee decennia en werd voor het eerst geschreven door Steven Jay Rubin. Niet gek dus dat er na Skyfall aan een nieuwe versie gewerkt is. De teksten zijn volgens auteurs John Cork en Collin Stutz compleet herschreven en bevatten zoveel mogelijk trivia als ze maar konden bedenken.



Een voorbeeld daarvan valt te vinden in het hoofdstuk over Q, de excentrieke wetenschapper die 007 van zijn gadgets voorziet. Specifiek wordt er aandacht besteed aan gadgets die Bond te zien kreeg, maar waarvan geen gebruik is gemaakt in de films. Denk daarbij maar aan de sleeping sombrero (waar een machinegeweer uit tevoorschijn komt) en An ear for music (een raket lancerende ghetto-blaster).

Maar afgezien van die trivia en geinige informatie, biedt dit boek ook gewoon erg veel informatie. Het begint met een uitgebreide tekst over het leven van Bond-bedenker Ian Fleming en gaat daarna verder met de stijl van de verschillende incarnaties van James Bond die er ondertussen zijn. Ook de acteurs die hem gespeeld hebben, de slechteriken waartegen hij het op moest nemen en de vrouwen die hem bijstonden komen aan bod. Verder bespreken de auteurs in dit boek nog de bijrollen, voertuigen, wapens en de films zelf.

Die teksten zijn meestal kort en krachtig, maar in sommige gevallen ook wat lang. Vooral teksten die te relateren zijn aan Skyfall vallen in die zin op door hun lengte. De tekst over Javier Bardems Silva telt bijvoorbeeld twee pagina's, maar die over de organisatie SPECTRE is slechts twee halve kolommen lang. De verhoudingen hierin verschillen dus nogal en wellicht dat de makers daarin betere (en andere) keuzes hadden kunnen maken.



Desalniettemin leest het geheel niet alsof er echt kansen gemist zijn. In plaats daarvan is de James Bond Encyclopedia vooral een zeer uitgebreid boekwerk geworden, boordevol prachtige kleurenafbeeldingen uit de films. Dat er relatief veel aandacht besteed wordt aan Skyfall is natuurlijk niet verwonderlijk.

Voor elke film van de 007-franchise is de James Bond Encyclopedia dan ook een echte aanrader. Je kunt het boek kopen bij webwinkels als Bol.com, Atheneaum en Libris en uiteraard de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij DK voor het recensie-exemplaar.

[rating 4.5]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair