Fraai boek - The Science of Interstellar

Een wetenschappelijk boek voor de gewone mens... of niet?

[/url]

The Science of Interstellar

Auteur:Kip ThornePagina's:336Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:W.W. NortonDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-0-393-35137-8


Lang niet iedereen zal alles begrepen hebben van regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=50684]Christopher Nolans Interstellar. Met zijn film probeerde de regisseur een plausibel toekomstscenario te schetsen en zich daarbij dus zoveel mogelijk te houden aan door de wetenschap vastgestelde grenzen. Althans, grotendeels. Met het boek The Science of Interstellar probeert natuurkundige Kip Thorne een overzicht te geven van de wetenschappelijke theorieën die gebruikt zijn bij het maken van de film.

Dat het boek niet voor iedereen weggelegd zal zijn, blijkt al uit de inleiding van Thorne. Daarin vertelt hij te proberen zoveel mogelijk van de wetenschap die in de film te zien valt, uit te leggen en te interpreteren. Thorne wil een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar geeft tegelijkertijd aan dat lang niet iedereen alles zomaar zal begrijpen. Er moet nagedacht worden over het boek. De vraag is in elk geval of Thorne slaagt in zijn opzet om de wetenschap uit de film in elk geval deels begrijpelijk te maken.



Wat opvalt als je het eerste hoofdstuk bekijkt, is dat het boek niet alleen maar over wetenschap gaat. In plaats daarvan begint Thorne met een verhaal over hoe hij in contact kwam met Christopher Nolan en hoe het komt dat hij mee mocht werken aan de film. Het voegt een persoonlijke noot toe aan een verder wat onpersoonlijk verhaal.

Na die introductie komt Thorne toe aan de wetenschap. Omdat het een boek is, geschreven voor een breed publiek, begint hij met een verhaal over het ontstaan van het universum en een omschrijving van de wetten van de zwaartekracht. Het is goed te volgen en ook interessant verteld, net als grote delen van het boek.

Kip Thorne blijkt een bevlogen verteller te zijn, die probeert de zaken zo interessant mogelijk te presenteren. Met behulp van een hele reeks afbeeldingen, bespreekt Thorne in het boek een boel vragen die kijkers van de film kunnen hebben. Waarom zouden de golven op de planeet rond het zware gat Gargantua bijvoorbeeld honderden meters hoog kunnen worden? En hoe werkt het einde waarin we Matthew McConaughey zien precies?

De antwoorden op deze vragen worden uitgebreid besproken en daarbij valt op dat Thorne zoveel mogelijk een wat eenvoudig taalgebruik hanteert. De zaken die aan bod komen zijn op zichzelf al ingewikkeld, dus het is prijzenswaardig dat Thorne de rest zo eenvoudig mogelijk houdt.



Niet alle besprekingen komen echter helemaal uit de verf. Soms verliest Thorne zich in wat technisch taalgebruik, maar over het algemeen is het boek goed te volgen. Toch zullen de pogingen van Thorne het geheel begrijpelijk te maken niet voor iedereen weggelegd zijn, maar al met al moet gezegd worden dat het grotendeels goed uit de verf komt.

The Sciende of Interstellar is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij W.W. Norton voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair