'Homeland'-schrijvers en producers onder vuur

Ambtenaren uit Pakistan zijn niet blij hoe hun land is afgeschilderd.

De Amerikaanse televisieserie Homeland kwam kortgeleden aan het einde van diens vierde seizoen en niet iedereen is tevreden met het eindresultaat. De serie draait om CIA agente Carrie Mathison (Claire Danes) die terroristische aanslagen verijdelt. Het vierde seizoen vond grotendeels plaats in de hoofdstad van Pakistan, Islamabad, en volgens hun overheidsdienaren worden ze behoorlijk zwartgemaakt.

Nadeem Hotiana, een woordvoerder van de Pakistaanse ambassade, bekeek alle twaalf afleveringen achter elkaar en kwam tot de volgende conclusie: "Kwaadspreken over een land welke een vertrouwelijke partner en bondgenoot is van de Verenigde Staten... is een slechte dienst. Niet alleen maar vanwege de veiligheid van de VS, maar ook jegens de Amerikaanse bevolking."

Een andere bron liet de New York Post weten: "Islamabad is een vredige, schilderachtige stad met beeldschone bergen en gebladerte. In 'Homeland' wordt de stad uitgebeeld als een grimmige oorlogszone waar continue wapens afgevuurd worden en bommen afgaan terwijl er lijken zijn rondgestrooid. Het is verre van de waarheid."

De scènes in Islamabad werden in werkelijkheid in de Zuid-Afrikaanse plaats Kaapstad opgenomen. De Pakistaanse ambtenaren waren het ook niet eens hoe hun taal en gewoontes tot stand kwamen. "De Pakistaanse karakters in de show spreken Engels zoals Amerikanen dat zouden doen," vertelde een ingewijde. "Wanneer ze de officiële taal van Pakistan spreken, Urdu, dan kloppen de accenten niet. Daarnaast worden sommige Pakistaanse woorden verkeerd toegepast."

Wat hen het meest deert is dat ze als voorstanders van de terroristen worden bestempeld. Zo vinden ze het absurd dat hun eigen inlichtingendienst in de serie terroristen beschermd. Niet alleen achten ze dit als een belediging, ook zou het een bezoedeling zijn van de duizenden Pakistaanse veiligheidsmedewerkers die hun levens zijn kwijtgeraakt in de oorlog tegen terrorisme. "Onze cultuur omarmt de Westerse samenleving. Pakistan gelooft in het democratische systeem en het stemmen op onze eigen president."

Hotiana liet tevens weten dat de producers de volgende keer beter hun informatie moeten natrekken. "Ietwat research zou hen veel goed doen."



NieuwsFilm

meest populair