Fraai boek - The Hobbit: The Battle of the Five Armies, Chronicles: Art & Design

Misschien wel het mooiste boek uit de reeks tot nu toe.

[/url]

The Hobbit: The Battle of the Five Armies, Chronicles: Art & Design

Auteur:Daniel FalconerPagina's:265Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Harper Collins UKDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-00-754409-7


Het vijfde boek van Harper Collins in de Chronicles-reeks over de Hobbit-films van regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=26955]Peter Jackson is er. Ditmaal staan art & design van The Battle of the Five Armies, de afsluitende film van de trilogie, centraal en heeft auteur Daniel Falconer misschien wel het beste boek in de reeks tot nu toe gemaakt.

In dit boek wederom honderden beelden: concept art, foto's uit de films, schilderijen en nog veel meer zaken van achter de schermen. En net als in de eerdere delen, komen ook ditmaal veel citaten en verhalen van mensen over het maken van de film. Zo kom je ook te weten wat er in de uiteindelijke versie van de film sneuvelde en wat er schuil gaat achter sommige ontwerpen.



Lees je bijvoorbeeld het hoofdstuk over slechte wezens, en dan specifiek het stuk over de Necromancer (Benedict Cumberbatch), kom je erachter dat er heel diverse ontwerpen gemaakt waren voor het personage. Zo was er eentje met daadwerkelijk te onderscheiden gezichtskenmerken en eentje waar pontificaal op het voorhoofd het ene oog van slechterik Sauron te zien was. De gedachte achter deze ontwerpen wordt duidelijk uitgesproken door verschillende designers en dat maakt het mooi om te lezen.

Verder is er dus, zoals uit de titel al blijkt, vooral aandacht voor de vele schetsen en ontwerpen voor sets en kostuums. Er is dus niet veel aandacht voor de veldslag uit de titel, zoals de synopsis van het boek lijkt te willen suggereren. In plaats daarvan zie je ontwerpen van kostuums van de verschillende legers en zie je dus designs van locaties. De veldslag komt waarschijnlijk zeer uitgebreid aan bod in het zesde en laatste boek in de reeks, dat nog moet verschijnen.

Fijn is dat je tussen de regels door ook informatie krijgt voorgeschoteld over wat er wellicht in de extended editie van de film te zien zal zijn. Denk daarbij aan meer materiaal met Beorn (Mikael Persbrandt), meer interactie tussen Radagast (Sylvester McCoy) en Gandalf (Ian McKellen) en de begrafenis van Thorin (Richard Armitage). En je leest waarom bepaalde scènes de uiteindelijke film niet gehaald hebben.



Juist deze uitgebreide blik achter de schermen, die ditmaal verder lijkt te gaan dan in de vorige boeken in de reeks, maakt dit zo'n mooi werk. Dat het geheel gedrukt is op het hoogwaardige papier dat we van Harper Collins gewend zijn, maakt het allemaal nog nét even beter en daarmee is dit wederom een prachtige toevoeging in de Chronicles-reeks.

Eerder recenseerden we overigens vier andere boeken in deze reeks: An Unexpected Journey: Art & Design, An Unexpected Journey: Characters & Creatures, The Desolation of Smaug: Art & Design en The Desolation of Smaug: Cloaks & Daggers. Het boek The Hobbit: The Battle of the Five Armies, Chronicles: Art & Design is online te koop bij webshops als Bol.com, Atheneaum en Libris. Verder kun je het uiteraard ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan Harper Collins voor het recensie-exemplaar.

[rating 4.5]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair