Celebrity

VS vraagt Polen om uitlevering van Roman Polanski

De regisseur gaf in 1977 toe seks te hebben gehad met een 13-jarige.

door FilmTotaal op 10.01.2015 om 14:18 in Celebrity
Het kantoor van de Poolse procureur-generaal, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de rechtshandhaving in Polen, heeft een verzoek van de Verenigde Staten gehad om Roman Polanski uit te leveren.

Roman Polanski heeft namelijk in 1977 toegegeven, in het huis van Jack Nicholson in Los Angeles, seks te hebben gehad met de toen 13-jarige Samantha Gailey (nu Geimer), onder invloed van alcohol en drugs. Polanski zou eerst wegkomen met een psychiatrisch onderzoek van 90 dagen, maar toen bleek dat hij misschien toch een gevangenisstraf opgelegd zou krijgen vluchtte hij uit de Verenigde Staten. Sindsdien staat er een arrestatiebevel voor hem uit en is hij woonachtig in Frankrijk.

Omdat Roman Polanski op dit moment voor een langere tijd in Polen verblijft, ter voorbereiding van zijn film 'An Officer And A Spy', probeert de VS opnieuw om een verzoek in te dienen tot uitlevering. De Verenigde Staten heeft vorig jaar oktober al een poging gedaan toen Polanski naar Warschau reisde. Hij werd toen binnen gebracht voor verhoor door de Poolse autoriteiten, maar werd niet gearresteerd.

"Naar onze mening hebben zich geen nieuwe feiten voorgedaan die kunnen leiden tot een wijziging van de beslissing van het Openbaar Ministerie in oktober," vertelde Jerzy Stachowicz, één van de Poolse advocaten van Roman Polanski.

De 81-jarige Polanski riskeerde al eerder een uitlevering in 2009. Hij werd toen gearresteerd in Zwitserland, maar de zaak stortte in. Frankrijk heeft ook al eerder een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten afgewezen.

NieuwsFilm

meest populair