Alles over 'The Theory of Everything'

Oscarmateriaal over het leven van vermaard natuurkundige Stephen Hawking.

Jim Pedd 12 januari 2015 11:28 in Featured
Komende donderdag komt de film The Theory of Everything uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 15 januari in première.

The Theory of Everything


Duur: 123 minutenGenre Biografie, Drama, RomantiekBudget: 15 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieJames MarshScenario Anthony McCartenEddie Redmayne Stephen HawkingFelicity Jones Jane HawkingTom Prior Robert Hawking (Age 17)Sophie Perry Lucy Hawking (Age 14)Harry Lloyd Brian
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
The Theory of Everything vertelt het buitengewone en inspirerende levensverhaal van de briljante en gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking (Redmayne), zijn liefdesrelatie met Jane Hawking (Jones) en zijn gevecht tegen de ziekte ALS. De film is gebaseerd op de memoires Travelling to Infinity: My Life with Stephen geschreven door Jane Hawking en is geregisseerd door Academy Award winnaar James Marsh.

Wie is Stephen Hawking?

Stephen Hawking is één van de meest vermaarde natuurkundigen uit de geschiedenis. Hij werd op 8 januari 1942 geboren en was in eerste instantie geen wonderkind. In de klas was hij vaak degene die de slechtste cijfers haalde, maar dat leek vooral voort te komen uit een gebrek aan motivatie om iets te ondernemen. Toen hij wiskunde en natuurkunde ontdekte, bleek Hawking een bepaald talent voor die wetenschappen te bezitten.

Hij werd vooral bekend om baanbrekende theorieën rond de relativiteitstheorie van Albert Einstein en theoretische voorspellingen over de straling die zwarte gaten uitstralen (tegenwoordig bekend als Hawking radiation). Maar ook bij het grotere publiek werd hij bekend, vooral om bestseller A Brief History of Time, waarin hij probeert uit te leggen hoe het universum ontstaan is en hoe alles werkt.

Tot slot staat Hawking bekend om zijn goede gevoel voor humor. Over het bestaan van buitenaards leven in het universum zei hij: "Primitieve levensvormen zijn erg gewoon en intelligente levensvormen erg zeldzaam. Sommigen zouden zeggen dat het nog niet bestaat op Aarde."

Eerste reacties

De recensies van de film zijn positief. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 79 procent, waarmee de film Certified Fresh is. Dat percentage wordt gebaseerd op 199 recensies, waarvan er 157 positief waren. "Deels biopic en deels liefdesverhaal. The Theory of Everything groeit door de goede regie van James Marsh en de kracht van zijn twee hoofdrolspelers." Ook won de film al enkele belangrijke prijzen, waaronder gisteren voor de hoofdrol van Eddie Redmayne bij de Golden Globes.

Box office prestaties

Wereldwijd is de film, die voor 15 miljoen dollar werd geproduceerd, een succes te noemen. Tot nu toe werd er al zo'n 46 miljoen dollar verdiend met de biopic en dat bedrag zal naar alle waarschijnlijkheid de komende tijd alleen maar stijgen, mede door het awardsseizoen, dat nu weer begonnen is.

Van die 46 miljoen dollar komt het leeuwendeel uit de Verenigde Staten. Daar werd al zo'n 25,8 miljoen dollar verdiend met de productie. In nog een aantal andere landen, waaronder Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk, werd de overige 20,2 miljoen dollar binnengehaald.

Voor Nederland koesteren we geen al te hoge verwachtingen van de film. Het blijft immers een arthouse-film en die scoren meestal niet gigantisch goed in de Nederlandse bioscopen. Naar verwachting leveren Eddie Redmayne en tegenspeelster Felicity Jones ergens tussen de 500.000 en 1.000.000 euro op in onze bioscopen.

Trivia

Grote delen van de film zijn waar volgens Stephen Hawking zelf. Zijn stem wordt in de laatste delen van de film gebruikt. Eddie Redmayne ontmoette Hawking eenmaal voordat de opnames van start gingen. "Gedurende de drie uur die we spraken, zei hij misschien acht zinnen," aldus Redmayne. Het kostte schrijver Anthony McCarten tien jaar om het verhaal naar het witte doek te brengen, waaronder drie jaar om Jane Hawking ervan te overtuigen haar boek te laten verfilmen.

•


•


•
NieuwsFilm