Alles over 'Birdman'

Eén van de grootste kanshebbers bij de Oscars.

Komende donderdag komt de film Birdman uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 22 januari in première.

Birdman


Duur: 119 minutenGenre Drama, KomedieBudget: 18 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieAlejandro González IñárrituScenario Alejandro González Iñárritu, e.a.Michael Keaton RigganEmma Stone SamKenny Chin Korean GrocerNaomi Watts LesleyZach Galifianakis Jake
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson (Keaton). Ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zijn carrière en zichzelf weer op de rails te krijgen. 


Het one-shot effect

Birdman is zo gemaakt dat het erop lijkt dat de film uit slechts één shot bestaat. Dit was volgens cinematograaf Emmanuel Lubezki al vanaf het begin het plan van regisseur González Iñárritu en de scenaristen van de film. Dat, ondanks waarschuwingen van diverse andere filmmakers om het geheel niet op zulke wijze te maken. Dat is dus toch gebeurt en dan rest een belangrijke vraag: hoe is dat gedaan?

In een interview met Variety, onthulde Digital Colorist Steve Scott de techniek achter het ene shot. "We begonnen te praten en kwamen op de proppen met het idee van oplossend beeld tussen verschillende shots. En dus begon ik te praten met onze editor en ik vroeg, waar zitten de momenten waarop je de cut niet opmerkt? Nou, dat zit in de 'pan' [de snelle horizontale beweging van de camera]. Dus we besloten midden in de 'pan' te snijden, dus tegen de tijd dat we gesetteld zijn, zitten we midden in het shot."

Eerste reacties

Een korte blik op recensie aggregator RottenTomatoes maakt duidelijk dat critici uitermate positief zijn over de film. Op de site krijgt de film 92 procent toebedeeld, op basis van 242 recensies. Daarvan waren er dus 242 positief en 19 negatief. "Een spannende stap voorwaarts voor regisseur Alejandro González Iñárritu. Birdman is een ambitieuze technische prestatie, voortgedreven door een gelaagd verhaal en hoogstaand acteerwerk van Michael Keaton en Edward Norton."

Verder won de film ook al bij de Golden Globes enkele prijzen. Birdman kreeg daar de beeldjes voor de beste regie en beste mannelijke hoofdrol mee naar huis. Tot slot is de film een van de grote kanshebbers voor de Academy Awards. De film werd negen keer genomineerd, waaronder voor de beste film, beste regie, beste hoofdrolspeler, beste mannelijke én vrouweljike bijrol en beste scenario.

Box office prestaties

Birdman kostte ongeveer 18 miljoen dollar om te maken. Dat bedrag hebben de filmmakers al lang en breed terugverdiend. In de Verenigde Staten staat de film tot dusverre al op 28,2 miljoen dollar en in de drie andere landen waar de film tot nu toe draaide, werd al zo'n 13,4 miljoen dollar opgehaald. In totaal staat de productie dus op 41,6 miljoen dollar aan opbrengst.

Mocht de film bij de Oscars winnen, zou de opbrengst wel eens flink op kunnen lopen, een patroon dat vaker te zien valt bij Oscar-winnaars. In Nederland verwachten we dat de film zo'n één miljoen tot anderhalf miljoen euro op zal brengen.

Trivia

De film had veel lange takes en dus hielden Edward Norton en Michael Keaton bij hoeveel fouten iedereen maakte. Emma Stone maakte de meeste en Zach Galifianakis de minste. De opnames duurden minder dan een maand en vonden vooral plaats in Broadways St. James Theatre. De cast moest soms wel vijftien pagina's aan dialoog achter elkaar uitspreken en tegelijk precieze gechoreografeerde momenten raken. De eerste hoofdrol voor Michael Keaton in zes jaar.

•


•



•




NieuwsFilm

meest populair