Arthouse

'Leviathan' onder vuur in Rusland

De film zou een negatief beeld schetsen van Rusland en de orthodoxe kerk.

door Michelle Iwema op 20.01.2015 om 13:47 in Arthouse
Leviathan mag internationaal dan overal door de critici bejubeld worden en de een na de andere prijs in de wacht slepen voor beste niet- Engelstalige film van het jaar, in eigen land is er niet overal enthousiast gereageerd op de release van Andrey Zvyagintsevs film.

Een groep Russische activisten hebben de minister van regionale cultuur gevraagd om Valeriy Grishko, die de orthodoxe priester speelt in de film, te ontslaan. Grishko werkt als directeur van de Samara Academische Drama Theater in Rusland en krijgt een deel van zijn salaris uit fondsen van de regionale overheid. Aangezien zijn rol volgens de activisten Rusland in een kwaad daglicht stelt, vinden zij dat hij geen gesubsidieerde baan meer zou moeten kunnen hebben.

Niet alleen op regionaal niveau is er kritiek op de film. Vitaly Milonov van het parlement in St Petersburg riep op dat het geld dat is uitgegeven door de overheid aan de film terugbetaald moet worden, omdat de film onpatriottisch is.

"De film schetst geen positief beeld van Rusland," zei de Milonov in zijn brief die in publicatie Komsomolskaya Pravda werd gequote. "Het is een nare karikatuur. Niemand neemt een regisseur zijn creatieve vrijheid af. Maar de film werd gemaakt met geld van de staat en elke roebel daarvan zou gebruikt moeten worden om die staat ten goede te komen.'

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Goov25

Avatar

Rusland kennende is er dus grote kans dat de film dicht bij de werkelijkheid komt...

Frietgezicht

Avatar

"De film schetst geen positief beeld van Rusland," zei de Milonov in zijn brief die in publicatie Komsomolskaya Pravda werd gequote. "Het is een nare karikat


Wees niet bang,we hebben uberhaubt geen positief beeld over Rusland.

Ed Crane

Avatar

Haha, ja zo gaat dat al eeuwen in Rusland, zodra men laat ziet wat er overduidelijk verkeerd is aan het land/ regime dan is het een onjuiste karikatuur, ook al weet elk weldenkend mens dat het een goed beeld geeft van de stand van zaken. De film laat erg goed zien wat er mis is met Rusland. Erg sterke film wat mij betreft.

NieuwsFilm

meest populair