Blu-ray

Blu-Ray Review: Sin City: A Dame to Kill For

Het voorspelbare, maar toch ook waardige vervolg op de topper uit 2005.

door Bram de Groot op 31.01.2015 om 16:25 in Blu-ray


Regie: Robert Rodriguez & Frank Miller | Cast: Mickey Rourke (Marv), Jessica Alba (Nancy Callahan), Josh Brolin (Dwight McCarthy), Eva Green (Ava Lord), Joseph Gordon-Levitt (Johnny), Rosario Dawson (Gail), Bruce Willis (Hartigan), Powers Boothe (Senator Rourke), Dennis Haysbert (Manute), Christopher Meloni (Mort), Jeremy Piven (Bob), Ray Liotta (Joey), Juno Temple (Sally), Stacey Keach (Wallenquist), Jamie Chung (Miho) e.a. | Speelduur: 103 minuten | Bioscooprelease: 28 augustus 2014 | FilmTotaal recensie: Sin City: A Dame To Kill For

In 2005 wist Robert Rodriguez en Frank Millers Sin City de bioscoopzalen flink te vullen en voor maar liefst $158,7 miljoen aan bioscoopkaartjes te verkopen. Na bijna 10 jaar wachten kon de fan afgelopen jaar naar het vervolg, met nog meer sterren - zoals hierboven na te gaan - én flink hooggespannen verwachtingen. Ondanks dat Sin City: A Dame To Kill For zich aan de regels van het eerste deel (bijv. veel geweld, mooie vrouwen, prachtige scènes) houdt, bleek slechts een kleinere groep echt overtuigd.

Met een omzet van een kleine $40 miljoen stelde A Dame To Kill For goed teleur. Ook de ontvangst (RT = 43%) was veel ruim lager dan bij het origineel (RT = 78%). Desondanks zal de ware liefhebber zich hoogstwaarschijnlijk voldoende hebben vermaken met dit tweede deel dat onlangs op een nette 2D/3D Blu-Ray uitgave in het schap verscheen.

Synopsis

In Sin City speelt de arrogante pokeraar Johnny een levensgevaarlijk spel en wordt op brute wijze mishandeld wanneer hij zich keert tegen de gevaarlijkste man van de stad, senator Roark. Ook nachtclubdanseres Nancy Callahan maakt jacht op Roark, want zij wil de moord wreken van John Hartigan - de man die zijn leven gaf voor haar. En terwijl de gespierde Marv ergens buiten de stad wakker wordt zonder enige notie van waar hij zich bevindt, komt Dwight McCarthy opnieuw in aanraking met zijn voormalige geliefde Ava Lord.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Sin City: A Dame To Kill For redelijk "Rotten" met 43 procent. De IMDb noteert een veel betere 6,6 bij ruim 69 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de grafische misdaadthriller met een 6,3 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau kwam tot 2,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...een logische voortzetting die niet perse onderdoet aan het origineel. Het is dan ook erg spijtig om te constateren dat de film een kritische alsook commerciële flop gebleken is, want dat heeft hij niet verdiend. Ja, na de eerste Sin City is het gebruikte graphic novel effect erg populair geworden bij Hollywood en het publiek, dus de stijl is 9 jaar later niet meer zo vernieuwend. Maar ga je daarvoor naar Sin City? Ik niet, ik wil gewoon meer goed gebrachte verhalen zien uit diezelfde verdorven stad. En ik was dus absoluut niet teleurgesteld! - Shifty777

Box Office

Het productiebudget van Sin City: A Dame To Kill For bedroeg zo'n $65 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een bedenkelijke $6,3 miljoen en eindigde uiteindelijk op een nog bedenkelijkere $13,8 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een niet veel betere $39,4 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op zo'n driehonderdduizend dollar.


Blu-Ray: Sin City: A Dame To Kill For | Discs 1 x 2D/3D Blu-Ray | Retail release: januari 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Duits | Extra's: Sin City - A Dame To Kill For in 15 minutes | The Dame To Kill For | Nancy | Johnny | Dwight | Makeup Effects | Stunts | Behind the Shadows | EAN: 4013549048446 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Splendid Film

Deze 2D/3D Blu-Ray uitgave van Sin City: A Dame To Kill For bestaat uit een standaard Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een gewone Blu-Ray-schijf met daarop zowel de 2D als 3D-versie. De vormgeving van de cover komt overeen met de Duitse filmposter.

Beeld & geluid

Visueel heeft deze Blu-Ray uitgave veel te bieden. De voornamelijke zwart-wit beelden, met zo nu en dan wat kleur, zijn haarscherp en er is nagenoeg geen grain zichtbaar. Het beeld is bijna beeldvullend door de beeldverhouding van 1.85 : 1 en dit past prima bij de film. Ook de 3D-versie is in zijn geheel bekeken en deze pakt fraai uit. Alle scènes zijn bewerkt met visuele effecten waardoor het 3D-effect sterk uitpakt. De contrastverschillen helpen hierbij en de driedimensionale omgevingen zorgen vaak voor extra ondersteuning om het gevoel van een comic weer te geven. Het geluid bij beide versies is uitstekend. Al draait de film veelal rond dialoog, is er continu muzikale ondersteuning en zijn er genoeg geluidseffecten tijdens de meer actievolle scènes.

Extra's

Door Splendid zijn flink wat leuke extra's toegevoegd aan deze Blu-Ray uitgave. Ten eerste is er is er het fraaie Sin City - A Dame To Kill For in 15 minutes. In ongeveer een kwartier worden de green screen-opnames versneld afgespeeld, dus zonder visuele effecten. Erg gaaf gedaan! Vervolgens zijn er vier featurettes over de personages Ava, Nancy, Johnny en Dwight. Daarna zijn er fraaie mini docu's over de make-up en de stunts.

Als laatste is er Behind the Shadows, een half uur vragen/antwoorden met vier cast leden en regisseurs Robert Rodriguez en Frank Miller, gecombineerd met beelden van achter de schermen en aanvullende interviews. Helaas ontbreken de Nederlandse ondertitels bij de extra's.

Klaarblijkelijk alleen vermakelijk voor de échte liefhebbers van het eerste deel.

Voor wie van Sin City heeft kunnen genieten, zal zonder twijfel ook A Dame To Kill For kunnen waarderen. Uiteraard is de verrassing eraf en zijn een aantal personages heel herkenbaar. Al met al is het toch een waardig vervolg, maar door de zwakke box office-prestaties lijkt een derde deel vrij kansloos. In het verleden werd er nog gesproken over een tv-serie. Dit is echter al een flinke tijd terug.

Deze Blu-Ray uitgave van Sin City: A Dame To Kill For is erg netjes. Beeld en geluid zorgen voor een prima afspiegeling van de visueel prachtige film. Ook de extra's zijn een goede toevoeging en erg vermakelijk om te kijken. Hieronder een korte online featurette over de make-up in de film:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

KeesjeNL

Avatar

Dit deel viel op alle vlakken tegen. Zelfs de special effects waren aan de matige kant, die waren in deel 1 véél beter. Een minimale voldoende.

adofmirosch

Avatar

Ik zou normaal naar deze film in de bioscoop gaan, het leekt me wel een leuk filmpje dus de eerste maar gehuurd.
Maar wat een tegenvallende film was de eerste heb hem ook niet afgezien & deze zal ik ook niet gaan bekijken helaas want het stijltje is wel mooi.

nieuwslaatste nieuws

meest populair