Fraai boek - Sci-Fi Chronicles

Prachtige blik op een groot genre.

[/url]

Sci-Fi Chronicles

Auteur:Guy HaleyPagina's:576Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Aurum PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-78131-359-6


Sci-Fi Chronicles is een studie in een genre, dat zo'n twee eeuwen geleden ontstond. Onder leiding van Guy Haley wordt uitgebreid gekeken naar het ontstaan van het genre in de negentiende eeuw in de literatuur en de verdere ontwikkeling ervan in televisie en film.

Het boek gaat van start met de publicatie van Frankenstein van Mary Shelley. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de oorsprong van het verhaal en de vorm, maar ook naar de films die erover gemakt zijn. De eerste verscheen van de hand van J. Searle Dawley en er volgden er nog veel meer: 14 om precies te zijn. Daarbij wordt telkens gekeken naar de verschillende franchises die opgebouwd zijn rond het monster.



De bespreking is uitgebreid en koppelt dus literatuur aan film. Dit is een trend die je ziet bij zo ongeveer alle franchises die aan bod komen. Als de bespreking een boek betreft, worden ook de films bekeken die erover gemaakt zijn, als ook comics, videospellen en andere media. Daarmee is Sci-Fi Chronicles dus een erg uitgebreide blik op een genre.

Opvallend is dat er niet alleen gekeken wordt naar individuele franchises, maar ook naar een ontwikkeling binnen het genre. Zo zie je dat tussen 1970 en 1990 vooral de apocalyps en oorlog in de ruimte centraal staat. Dat wordt gereflecteerd door franchises als Star Wars, Battlestar Galactica, Mad Max, Alien en Terminator.

Kijk je bijvoorbeeld naar Star Wars, zie je een brede bespreking van de franchise. Deze telt zes pagina's en bekijkt de geschiedenis van de franchise onder leiding van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=12176]George Lucas, maar bestudeert ook de fictieve geschiedenis. Tegelijk wordt het geheel geplaatst in een bredere context.



Sci-Fi Chronicles is een erg mooie encyclopedische blik op de ontwikkeling van het genre. Daarbij wordt niet alleen naar film gekeken (hoewel daar wel de nadruk op ligt), maar ook naar literatuur, comics, games en andere uitingen. Daarbij gaan de vele auteurs die meewerkten aan het boek niet voorbij aan ontwikkelingen door de jaren heen, die ook allemaal aan bod komen. Zo worden franchises dus niet individueel bekeken, maar altijd in een bredere trend geplaatst.

Dat maakt dit boek een prachtige blik op een genre en een grote ontwikkeling die hierin plaatsvond. Het boek Sci-Fi Chronicles is online te koop bij webwinkels als Bol.com, Athenaeum en Libris.. Verder kun je het uiteraard ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Aurum Press voor het recensie-exemplaar.

[rating 5]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair