Alles over 'Inherent Vice'

De nieuwe film van vermaard regisseur Paul Thomas Anderson.

Komende donderdag komt de film Inherent Vice uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 5 februari in première.

Inherent Vice


Duur: 148 minutenGenre Drama, Komedie, MisdaadBudget: 20 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegiePaul Thomas AndersonScenario Paul Thomas AndersonJoaquin Phoenix Larry "Doc" SportelloJosh Brolin BigfootKatherine Waterston ShastaJeannie Berlin Aunt ReetHong Chau Jade
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
De ex van detective Doc Sportello (Phoenix) duikt plotseling op met een verhaal over een steenrijke projectontwikkelaar op wie ze verliefd is. Zijn vrouw en haar vriend hebben plannen om de miljardair te kidnappen en op te laten nemen in het gekkenhuis. Simpel toch? Het is het einde van de psychedelische jaren zestig, een periode waar paranoia de boventoon voert. Doc weet dat het woord liefde een zeer populair woord is van deze tijd, net als 'trippen' en 'groovy'. Woorden die te pas en te onpas worden gebruikt, alleen leidt het eerste woord vaak tot grote problemen. Met een cast die bestaat uit surfers, zwendelaars, gebruikers en rockers, een moordlustige afperser, rechercheurs, een undercover saxofonist en de Golden Fang, een mysterieus vehikel dat misschien alleen maar in het leven is geroepen door tandartsen om de belasting te ontduiken. Half surf noir, half psychedelisch gestoei, typisch Thomas Pynchon.

Een korte productiegeschiedenis

Al in december 2010 begon Anderson met het schrijven van het scenario, waarbij hij alle zinnen uit het 384 pagina's tellende boek overnam. Dat maakte het voor hem makkelijker om het scenario in te korten. Tegen februari 2011 had hij al een halve tweede versie van het scenario af, mét voice over van het personage Sortilège. Uiteindelijk was het scenario in de loop van dat jaar al klaar en kon een cast verzameld worden.

Eerst zou Robert Downey Jr. de rol van Doc Sportello spelen, maar in januari 2013 bleek dat Downey Jr. de rol niet kreeg. In eerste instantie werd gezegd dat dit kwam, doordat Downey Jr. een te drukke agenda had, maar de acteur zelf gaf te kennen dat regisseur Paul Thomas Anderson hem te oud had bevonden voor de rol. In mei 2013 gingen de opnames van de film van start en al in oktoner 2014 ging de film in première tijdens het New York Film Festival.

Eerste reacties

Inherent Vice kan rekenen op positieve kritieken. Op RottenTomatoes valt te lezen dat zo'n 72 procent van de critici positief was. De consensus: "Inherent Vice kan frustrerend blijken voor de kijker die absolute coherentie wil. Maar het doet recht aan het bronmateriaal en zou fans van regisseur Paul Thomas Anderson tevreden achter moeten laten." De film is overigens ook genomineerd voor twee Academy Awards, die voor het beste aangepaste scenario en voor het beste kostuumontwerp.

Ondergetekende zag de film tijdens het IFFR en gaf hem vier sterren. "Geweldige nieuwe film van Paul Thomas Anderson, wederom met Joaquin Phoenix in een hoofdrol. Ditmaal schittert Phoenix als de lamlendige Doc Sportello en dat levert een bijzondere film op. Inherent Vice is een bijzondere mix van humor en serieuze spanning en daardoor heb je even nodig om er helemaal in te komen. Al met al een mooi gemaakte en sterke film."

Box office prestaties

In de Verenigde Staten ging de film al op 9 januari in première, op 645 schermen. Daar werd gemiddeld 4.300 dollar opgehaald, wat zorgde voor een openingsweekend van 2,7 miljoen dollar. In totaal staat de productie, die zo'n twintig miljoen dollar kostte, op 7,5 miljoen dollar.

Veel zal de film niet opbrengen in de Nederlandse bioscopen. Gemiddeld brachten films van regisseur Paul Thomas Anderson tot nu toe zo'n half miljoen euro op. Dat zal nu waarschijnlijk ook het geval zijn.

Trivia

Actrice Reese Witherspoon nam al haar scènes in vier dagen op. Oorspronkelijk zou Robert Downey Jr. de rol van Doc Sportello spelen, maar hij werd uiteindelijk "te oud" bevonden voor de rol, stelde Downey Jr. Regisseur Paul Thomas Anderson had tijdens het maken van de film geen contact met de schrijver van het boek, Thomas Pynchon, maar het script zou wel diens goedkeuring hebben gekregen.

•

•


•






NieuwsFilm

meest populair