Blu-Ray Review: Dracula Untold

De aftrap van het 'Universal Monsters Cinematic Universe'.


Regie: Gary Shore | Cast: Luke Evans (Vlad/Dracula), Sarah Gadon (Mirena), Dominic Cooper (Mehmed), Art Parkinson (Ingeras), Charles Dance (Master Vampire), Paul Kaye (Brother Lucian) e.a. | Speelduur: 92 minuten | Bioscooprelease: 9 oktober 2014 | FilmTotaal recensie: Dracula Untold

Universal Pictures gaat vol voor een moderne invulling van de 'Universal Monsters'-portefeuille. Ondanks dat nog niet helemaal duidelijk is wat er precies gaat gebeuren, is de aftrap alvast genomen met het verleden jaar verschenen Dracula Untold. De film van debutant Gary Shore moet een inleiding zijn voor films over vermoedelijk Frankenstein, The Wolf Man, Creature from the Black Lagoon, The Invisible Man, Bride of Frankenstein en The Mummy. Of Universal helemaal gelukkig is met Dracula Untold valt echter te betwijfelen.

Financieel gezien pakte de film met Luke Evans in de titelrol prima uit. Het noteerde wereldwijd namelijk ruim $215 miljoen. De ontvangst bleek echter beduidend minder. Zo ontving Dracula Untold bijvoorbeeld slechts 1,5 ster naar aanleiding van de recensie op FilmTotaal. Het hield Universal niet tegen om een prima Blu-Ray uitgave het schap in te sturen.

Synopsis

Het is 1462. Het is rustig in Transylvania onder Vlad III en zijn geliefde vrouw Mirena. Het leven van Vlad zal gaan veranderen door de oorlog met de Turken en een verdrag met een demon.


Waardering

Op Rotten Tomatoes komt Dracula Untold niet verder dan een "rotten" 22 procent. De IMDb noteert een nog redelijke 6,3 bij ruim 83 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de fantasy/actiefilm met een 5,9 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau kwam tot 1,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Dracula Untold bedroeg zo'n $70 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $23,5 miljoen en eindigde uiteindelijk op een te magere $56,3 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een forse $215,5 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op zo'n $1,1 miljoen.


Blu-Ray: Dracula Untold | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: januari 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Alternate opening | Day In The Life: Luke Evans | Deleted Scenes | Dracula Retold | Feature commentary | Luke Evans: Creating a Legend | Slaying 1000 | The Land of Dracula: Interactive | EAN: 5053083020736 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De Blu-Ray schijf van Dracula Untold zit in een standaard Armaray Blu-Ray keepcase. In de hoes zit code waarmee de Digital HD Ultraviolet versie gedownload kan worden. De cover komt overeen met één van de fraaie filmposters.

Beeld & geluid

Het beeld van deze Blu-Ray uitgave heeft een standaard verhouding van 2.40 : 1. Deze is mooi strak met scherpe beelden en mooie kleuren die mede tot stand zijn gekomen via de nodige filters. Met de zwartwaarde zit het ook goed, zodat de details in de vele donkere scènes goed zichtbaar blijven. De visual effects zijn redelijk netjes, maar komen via deze High Definition-uitgave toch niet helemaal lekker uit de verf. De DTS-HD track is erg fraai. Tijdens de actiescènes zijn de surround speakers goed waarneembaar, bijvoorbeeld door geluidseffecten en muzikale ondersteuning.

Extra's

De twee meest inhoudelijke extra's focussen zich op titelrolspeler Luke Evans. De eerste is Luke Evans: Creating a Legend, een verslag van scènes uit de film, en de tweede is Day in the Life: Luke Evans, een korte impressie van een videodagboek. De featurette Dracula Retold focust zich op een aantal historische gebeurtenissen in de film en Slaying 1000 geeft een indruk op de totstandkoming van het enorme slagveld. Wil je een alternatief einde of wat verwijderde/verlengde bekijken, dan kan dat ook.

Ook aardig is dat Universal een interactie extra heeft toegevoegd, The Land of Dracula. Via de map kunnen bepaalde locaties bezocht worden om vervolgens een aantal korte video's te bekijken, onder meer met een blik op de visuele effecten.

Matige start van een mogelijk interessant Monsters Cinematic Universe

Heel hoogstaand mag Dracula Untold zich helaas niet noemen. Met een aantal eerdere prima Dracula-films in het achterhoofd had de film ook meer mogen bieden dan de uiterst simpele blockbuster die het - mede met dank aan regisseur Gary Shore - is geworden. De eerstvolgende titel in het Universal Monsters Cinematic Universe is The Mummy (2016) van regisseur Alex Kurtzman.

Deze Blu-Ray uitgave van Dracula Untold is netjes. Beeld en geluid zijn zoals het hoort en de extra's zorgen voor voldoende input als je meer wilt weten over de totstandkoming van de film. Hieronder een online featurette Remaking a Legend with Dracula Untold, met interviews en beelden van achter de schermen.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair