'Star Trek'-acteur Leonard Nimoy overleden

Hij overleed op 83-jarige leeftijd.

Iconisch acteur Leonard Nimoy is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij had al lange tijd de maken met COPD, een chronische longziekte en werd eerder deze week in het ziekenhuis opgenomen met pijn op zijn borst. De acteur werd vooral bekend als het personage Mr. Spock, dat hij in de televisieserie Star Trek en ook in meerdere films speelde.

In 1965 kreeg Nimoy de rol van Mr. Spock aangeboden, die hij vervolgens drie jaar speelde. In 1969 werd de serie Star Trek al na drie seizoenen geannuleerd, maar toch was de fanbase groot genoeg om spin-offs en diverse films te maken.

Ondanks dat de acteur zijn faam vooral aan deze rol te danken had, nam hij er in zijn beroemde autobiografie I Am Not Spock afstand van. Hij zou nooit meer in de rol te zien zijn, maar brak die belofte met de film The Search for Spock. Nimoy gaf toen toe ervan genoten te hebben om de rol weer te mogen spelen en met het team te mogen werken. Sindsdien nam hij geen afstand meer van de rol en recent, in 2013, was hij voor het laatst te zien als het personage, in Star Trek Into Darkness.

Leonard Nimoy werd in 1931 geboren in Boston, als zoon van Joodse immigranten uit Oekraïne. Al vanaf vroege leeftijd had hij interesse in acteerwerk. Zijn eerste hoofdrol scoorde hij in 1952 met de film Kid Monk Baroni. Vervolgens moest hij het leger in, tussen 1953 en 1955 en daarna kon hij weer verder met acteren.

Ondanks dat Nimoy diverse filmrollen op zich nam, waren het vooral veel series waarin hij naam en faam maakte. Beroemd werd hij pas echt met Star Trek. Verder schreef hij twee autobiografieën en diverse dichtbundels. Daarnaast regisseerde hij films, maakte hij muziek en was hij professioneel fotograaf.

Nimoy was tweemaal getrouwd, eerst met actrice Sandra Zober, van wie hij in 1987 scheidde. In 1988 trouwde hij met de nicht van Michael Bay, Susan Bay. Zij en de twee kinderen Adam en Julie uit zijn eerste huwelijk, een stiefzoon en nog een aantal kleinkinderen overleven hem.

Hieronder nog zijn allerlaatste, sprekende Tweet. Leonard Nimoy overleed op 83-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles.



NieuwsFilm

meest populair