Alles over 'Loin des Hommes'

Viggo Mortensen in een aangrijpende film gebaseerd op een werk van Albert Camus.

Komende donderdag komt de film Loin des Hommes uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 12 maart in première.

Loin des Hommes


Duur: 101 minutenGenre DramaBudget: Onbekend
...
...
...

Cast & Crew:
RegieDavid OelhoffenScenario David OelhoffenViggo Mortensen DaruReda Kateb MohamedDjemel Barek SlimaneVincent Martin BalducciNicolas Giraud Lieutenant Le Tallec
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Kort voor het uitbreken van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog wordt een leraar gedwongen een gevangene dwars door het Atlasgebergte naar een Frans-koloniale rechtbank te begeleiden. Tijdens de zware tocht, waarbij ze te maken krijgen met familieleden die zich willen wreken, het Franse leger en Algerijnse rebellen, groeit er langzaam een band tussen de twee mannen die moeten vechten voor hun vrijheid.

Albert Camus & Existentialisme

Loin des Hommes is op veel manieren een reflectie van het leven van schrijver-filosoof en Nobelprijs winnaar Albert Camus (7 november 1913 - 4 januari 1960). Hij schreef het korte verhaal De Gast, waar de film op gebaseerd is en volgens velen is het een reflectie van zijn eigen leven. Ook Camus was, net als hoofdpersoon Daru, een blanke man die geboren werd, en opgroeide in Algerije.

Toen de opstand begon, nam hij een moeilijk standpunt aan. Camus koos de kant van de Franse regering en steunde het strenge optreden van de regering tegen het Algerijnse volk. Desondanks vond hij dat er meer autonomie moest komen voor Algerije, maar geen volledige onafhankelijkheid.

Daarnaast wilde Camus dat mensen zoals hijzelf, die van Europese afkomst waren, maar toch daar wilden wonen, naast de Algerijnen moesten kunnen blijven leven. Zijn standpunten brachten hem in de problemen zowel in Frankrijk als in Algerije. Mensen vonden dat de mening van Camus moeilijk serieus genomen kon worden. Desondanks bleef hij bij zijn opinie.

Camus wordt vaak, tot zijn eigen verbazing, genoemd als één van de belangrijkste existentialisten. Centraal in de filosofische denkrichting, staat het idee dat de mens in afwezigheid van een god, zijn eigen leven vorm moet geven. Mensen moeten de vrijheid die ze hiermee hebben, gebruiken om het eigen bestaan zin te geven.

Ook De Gast wordt vaak tot existentialistische literatuur gerekend, om de reden dat Daru zelf betekenis geeft aan zijn leven, door middel van de keuzes die hij maakt. Helemaal gebleven is die boodschap van Camus echter niet in de film, die veel zaken erg expliciet maakt.

Eerste reacties

Er zijn nog niet zoveel recensies van de film, zodoende is er op RottenTomatoes nog geen consensus gevonden. Wel kan, aan de hand van de filmprijzen die uitgereikt zijn op het Filmfestival van Venetië, gezegd worden dat Loin des Hommes het goed doet bij critici. Daar won de film van David Oelhoffen de Young Cinema Award.

Verder gaf onze recensent Kaj van Zoelen de film tijdens het IFFR vier sterren. Hij vindt dat er iets teveel letterlijk wordt gemaakt in de productie en dat het jammer is dat de existentiële essentie van het verhaal van Camus verloren gaat.

Box office prestaties

De verwachting is dat Oelhoffens Loin des Hommes niet veel gaat opbrengen aan de box office. Het is een festivalfilm en die doen het meestal niet geweldig aan de box office. In Nederland zal Viggo Mortensens nieuwe film waarschijnlijk zo'n 150.000 tot 250.000 euro opbrengen.

Trivia

Viggo Mortensen spreekt veel talen, in deze film voegt hij Frans en Arabisch toe aan de waslijst. Ondanks dat het bronmateriaal De Gast als karakteristiek existentialistisch wordt omschreven, voelde Albert Camus zich geen existentialist. Regelmatig is er kritiek op Peter Jackson, voor het feit dat hij het korte The Hobbit in drie lange films toverde. David Oelhoffen veranderde het elf pagina's tellende verhaal De Gast in een film van 100 minuten.

•

•


•






NieuwsFilm

meest populair