Flashback Friday: 'The Star'

Film uit 1953 met Bette Davis.

Al jaren kijk ik standaard elke week de tv- gids door om te kijken of er nog oude films te zien zijn. Het komt echter niet vaak voor dat ik er een titel tussen zie staan, met een favoriete acteur of actrice die ik zelf nog niet heb gezien. Dat was echter vorige week het het geval, toenThe Star uit 1953 op tv kwam met in de hoofdrol een van de grand dames van de klassieke film; Bette Davis en daarnaast een jonge Natalie Wood.

Davis timmerde al een tijdje aan de weg in Hollywood toen ze met haar vertolking van de kwaadaardige Mildred in Of Human Bondage (1934) doorbrak. Een jaar later won ze de Academy Award voor Beste Actrice voor haar rol als alcoholist en Dangerous en was haar status als een van de beste actrices van haar generatie voor iedereen duidelijk. Davis speelde vaak intrigerende rollen van moeilijke personages, in allerlei soorten genres. Zo was ze ook te zien in sommige geweldige melodrama´s zoals All This, and Heaven Too (1940) en Now, Voyager (1942), met een van de mooiste slotscènes van de klassieke film. Maar in het echt was Davis uiterst lastig om mee te werken. Ze lag vaak overhoop met de studio, weigerde films of maakte het leven van haar tegenspelers zuur. Zodra ze het minder goed deed aan de box office werd ze natuurlijk door de studio gedumpt en leek het even voorbij met de hoogtijdagen van Davis.

Maar in 1950 kreeg ze de rol van haar leven als de oudere actrice Margo Channing in All About Eve. De film was een enorm succes en sommige citaten van haar in de film werden beroemde oneliners, waaronder Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night. De ster van Davis werd weer gevierd en ze kreeg volop aanbiedingen binnen.

De film The Star lijkt qua verhaal op papier in ieder geval erg op All About Eve. Davis speelt hierin Margaret Elliot die ooit een succesvolle actrice was. Alleen is ze nu op leeftijd aan het raken en zijn jongere actrices populairder dan zij. Hoewel ze deze rol vast aangeboden kreeg om haar rol van Margo dunnetjes over te doen, is het toch een heel ander personage. Margaret probeert te ontkennen dat ze ouder wordt en is hierdoor meerdere malen het mikpunt van spot. Margo was wel een diva, maar wist wel precies wie ze was en hoe het allemaal zat. Ook mist The Star oneliners en een goede ondersteunende cast. Sterling Hayden is houterig en de piepjonge Natalie Wood speelt de rol van Davis' dochter iets te zoet en kinderlijk. Het is aardig om te zien, maar wel een film die je zo weer vergeet in tegenstelling tot sommige andere werken met Davis in de hoofdrol.

Aangezien de film niet echt memorable quotes bevat, hier dan een paar leuke feiten:

- De Oscar die meerdere keren in de film voorkomt, is van Davis zelf.
- Davis zegt 'Bless you' als liefkozing, maar spotte hiermee met haar rivaal Joan Crawford. Crawford gebruikte deze term namelijk en signeerde er ook haar post aan fans mee.



NieuwsFilm

meest populair