Blu-Ray Review: Tokarev vs. Left Behind

Nicolas Cage, de nieuwe koning van de b-film.

Bram de Groot 16 maart 2015 17:10 in Blu-ray

Regie: Paco Cabezas | Cast: Nicolas Cage (Paul Maguire), Rachel Nichols (Vanessa), Peter Stormare (O'Connell), Danny Glover (Detective St. John), Max Ryan (Kane), Michael McGrady (Danny Doherty), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Bioscooprelease: geen Regie: Vic Armstrong | Cast: Nicolas Cage (Rayford Steele), Chad Michael Murray (Cameron "Buck" Williams), Cassi Thomson (Chloe Steele), Nicky Whelan (Hattie Durham), Jordin Sparks (Shasta Carvell), e.a. | Speelduur: 110 minuten | Bioscooprelease: geen
Tokarev Left Behind

Nicolas Cage is al tijden niet meer de Nicolas Cage die we kennen uit de jaren 90. In die tijd leverde hij een aantal sterke rollen af, ook in de nodige blockbusters, en bovenal won hij de Oscar voor Beste acteur voor zijn rol in Mike Figgis' Leaving Las Vegas (1995). Met zijn successen verdiende hij de nodige miljoenen, maar sinds 2009 werkt hij eraan om een enorme lading schulden terug te betalen aan verschillende schuldeisers. Sindsdien leeft Cage zijn eigen film en lijkt hij vooral rollen te accepteren waarvoor hij de meeste dollars (of andere valuta) krijgt. En klaarblijkelijk gaat dit veelal ten koste van de kwaliteit.

Afgelopen periode dook hij op in vijf films: Joe, Outcast, Dying of the Light, Tokarev (a.k.a. Rage) en Left Behind. Op de eerste na wist geen van de films enige indruk te maken. De laatste twee b-films verschenen onlangs op Blu-Ray en hieronder zetten we deze naast elkaar.

Synopsis & trailers
In Tokarev leven Paul Maguire en zijn vrienden Kane en Doherty in een wereld van criminaliteit. Op een nacht lokken ze een Russische gangster in de val die op weg is om geld naar zijn baas te brengen. De opbrengst is groter dan ze dachten en met een koffer vol geld en een Tokarev vluchten ze. De misdaad zorgt echter voor een langdurige oorlog tussen hun Ierse familie en de Russische maffia. Jaren later, wanneer Paul zijn criminele verleden achter zich heeft gelaten en een gezin gesticht heeft, wordt zijn dochter ontvoerd.


In Left Behind gebeurt de grootste ramp in de geschiedenis van de mensheid. Het einde der tijden. Miljoenen mensen verdwijnen plotsklaps van de aardbodem; alleen hun kleding en eigendommen blijven achter. Te midden van de ultieme chaos probeert piloot Ray Steele kaml te blijven. Terwijl de passagiers en crew in paniek raken, krijgt hij hulp van journalist Buck Williams. Beide hebben zo hun redenen om het toestel veilig aan de grond te krijgen. De dochter van Ray, Chloe, is alleen en radeloos op zoek naar haar verdwenen broer en moeder. Verloren in een chaotische wereld moet ze zich een weg banen door alle waanzin. Dit is het verhaal van het einde, het verhaal van hen die achterblijven.


Waardering

Op Rotten Tomatoes noteren Tokarev en Left Behind als verwacht niet al te best: 14 procent en 2 procent. De IMDb noteert respectievelijke een 5,0 (dertienduizend) en een 3,1 (ruim vijtienduizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen Tokarev met een 5,0 (Stem zelf) en Left Behind met een 6,0 (Stem zelf). Beide films verschenen niet in de Nederlandse bioscoop. Er zijn dus geen recensies geplaatst op FilmTotaal.nl.

Box Office

Het productiebudget van Tokarev bedroeg zo'n $25,0 miljoen en Left Behind kostte zo'n $16,0 miljoen om te maken. Tokarev lijkt niet grootschalig in de wereldwijde bioscoopzalen te zijn verschenen, aangezien er geen cijfers bekend zijn. Left Behind opende in de States met een redelijke $6,3 miljoen en eindigde op $14,0 miljoen. Wereldwijd kwam het uit op $19,7 miljoen. Vermoedelijk vooral met dank aan de betrokkenheid van Cage.


Blu-Ray: Tokarev | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: Verwijderde scènes | EAN: 4013549062640 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: SplendidBlu-Ray: Left Behind | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: geen | EAN: 8715664113851 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Dutch Filmworks

We bekijken zowel de single disc Blu-Ray uitgave van Tokarev als van Left Behind. De discs van beide uitgaven zitten vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De covers van beide uitgaven tonen een grote afbeelding van Cage en wijken weinig af van de eerder verschenen filmposters. De uitgave van Tokarev herinnert ons er nog even aan dat we te maken hebben met een Oscarwinnaar.

Beeld & geluid

Beide uitgaven zijn overduidelijk High Definition. Het beeld is scherp en redelijk vrij van (storende) grain. Toch zijn het allebei geen hoogstaande uitgaven. De details hebben te lijden onder de meer donkere scènes en de kleuren zijn niet altijd even natuurgetrouw. Tokarev laat over het algemeen wel een iets betere indruk achter. Beide uitgaven worden afgeleverd met een DTS-HD 5.1 track en dezen doen hun werk degelijk. Er zijn geluidseffecten waarneembaar en de dialoog is prima te volgen.

Extra's

Beide edities hebben ook op dit punt weinig om het lijf. Alleen de Blu-Ray uitgave van Tokarev heeft nog wat extra's meegekregen in de vorm van zes verwijderde scènes, waaronder een alternatieve opening, een alternatief einde en een verlengde eindscène. Daarnaast bieden beide uitgaven wat trailers van andere titels van de betrokken distributeurs Splendid en Dutch Filmworks.

Tokarev en Left Behind: alleen voor de fans van de hoofdrolspeler

Ondertussen begint Oscarwinnaar Nicolas Cage af te zakken naar een bedenkelijk niveau. Ondanks dat de acteur wel degelijk kan acteren - zoals recent nog te zien in David Gordon Greens Joe - kiest hij de afgelopen periode voor de meest simpele klussen. Dit wordt bewezen door de toch erg magere films Tokarev en Left Behind, welke waarschijnlijk alleen in de smaak vallen bij de ware Cage-fans of mensen die genoegen nemen met (te) magere actiefilms.

De acteur zien we komende periode in de films Dying of the Light, The Runner, Pay the Ghost, The Trust, Snowden (van Oliver Stone), USS Indianapolis: Men of Courage en Bonjour Anne. Ook zou National Treasure 3 nog steeds een mogelijkheid zijn en horen we hem als Guy in The Croods 2.

Net als de films weten de Blu-Ray uitgaven van Tokarev en Left Behind weinig indruk achter te laten. Die van Tokarev laat een iets beter beeld zien en biedt enkele verwijderde scènes. Hieronder keren we even terug naar 1995:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm