Fraai boek - The Sci-Fi Movie Guide

Mooi verzamelwerk, maar wat is het sciencefiction genre eigenlijk?

[/url]

The Sci-Fi Movie Guide

Auteur: Chris Barsanti Pagina's:510Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Visible Ink PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-5785-9503-7

In 1996 verscheen het boek Videohound's Sci-Fi Experience: Your Quantum Guide to the Video Universe, een verzamelwerk met daarin honderden science fiction films. The Sci-Fi Movie Guide is een vernieuwde en wat algemenere versie daarvan en handelt over een enorm breed spectrum van sci-fi films.

Het boek begint met een uitleg van wat dat genre precies inhoudt. Er wordt begonnen met de opmerking dat sciencefiction eigenlijk geen duidelijk genre is. Het boek dient deels als poging om daar helderheid over te scheppen. Zombie-films, films die zich in de toekomst afspelen en films die zich in een alternatieve geschiedenis afspelen, allemaal maken ze volgens auteur Chris Barsanti deel uit van één en hetzelfde genre.



Die conclusie van Barsanti maakt dat het boek bijzonder breed is in opzet. Er komen allerhande films voorbij, van mainstream tot horror tot wat als niets anders dan sciencefiction te bestempelen valt. Eén zo'n scifi film is Contact, met [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=7450]Jodie Foster. Over die film schrijft Barsanti dat Foster een prachtige rol speelt in een van de best doordachte mainstream films over contact met buitenaardse wezens.

Ook superheldenfilms passeren de revue, denk daarbij aan Man of Steel en Captain America: The Winter Soldier. Opvallend is hoe kort en krachtig Barsanti's stukken soms zijn. Zo schrijft hij over Man of Steel een stukje dat niet alleen een samenvatting is van het plot, maar ook meteen een recensie. Alle nederigheid die Christopher Reeve in de rol stopte is weg. Het drama ook en de film toont dan ook vooral actie, die zo op zichzelf een eigen film had kunnen vormen.

De stukken die de auteur schrijft zijn vaak erg kort en krachtig. Dat maakt het amusant om door het boek te bladeren en verschillende stukken te lezen. Erg leuk is ook de appendix, waarin een reeks televisieseries voorbij komt. Het lijkt daarmee een zeer compleet boek te zijn.



Wat een beetje ontbreekt is de lijn die Barsanti aan het begin uitlegt. Hij stelt duidelijkheid te willen geven over het genre, maar als je zo door het boek bladert, blijkt daar weinig van. The Sci-Fi Movie Guide bevat geen heldere lijn, maar een waslijst met zo'n duizend films. Het was mooi geweest, als er ergens enige elaboratie plaats vond, waarmee duidelijkheid over het genre zou ontstaan.

Nu lijkt het er vooral op dat Barsanti zich er in zijn inleiding erg gemakkelijk vanaf maakt. Maar afgezien van die kritiek, is het boek op zichzelf een genot om te lezen. The Sci-Fi Movie Guide bevat een mooie én actuele lijst filmboeken. Je kan het boek kopen bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum en uiteraard bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Visible Ink Press voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair