Flashback Friday: 'The Shop around the Corner'

Klassieke romcom met James Stewart en Margaret Sullavan.

James Stewart is een van die acteurs, die een slechte film nog steeds de moeite waard maakt om te kijken. Als onderdeel van het studio systeem heeft hij flink wat titels op zijn naam staan, waarvan er aardig wat in de vergetelheid zijn geraakt. The Shop Around the Corner is daar een van, ondanks dat de film een aantal keer een remake kreeg waaronder You've Got Mail.

De film (gebaseerd op het stuk Parfumerie uit 1936) speelt zich af in de jaren dertig in Boedapest. Alfred Kralik (gespeeld door James Stewart) werkt in de lederwarenhandel van Matuschek. Alfred is de oudste en meest betrouwbare werknemer van Matuschek, maar op een dag komt Klara Novak de winkel inlopen om te informeren naar een baan. Hoewel er geen openingen zijn, weet zij voor het verlaten van de winkel een andere klant om te halen om een muziekdoos te kopen. Laat dat nu dezelfde muziekdoos zijn, waarvan Alfred heeft aangegeven dat die niet te verkopen valt. Matuschek besluit hierdoor ook Klara in dienst te nemen, iets waar Alfred totaal niet blij mee is. Alfred en Klara worden hierdoor gedwongen om samen te werken in de kleine zaak en het botert totaal niet tussen de twee. Maar beide weten troost te vinden bij de penvrienden met wie ze schrijven en waar ze verliefd op zijn geraakt. Uiteraard doen zich nog een hoop misverstanden voor tot ze doorhebben dat ze elkaar al kennen en misschien toch wel leuk vinden.

Wat The Shop Around the Corner zo mooi maakt is de combinatie van humor, romantiek en nostalgie. De hele film heeft een melancholische ondertoon en je voelt dat beide hoofdrolspelers eigenlijk erg eenzaam zijn. Beide hebben liefde gevonden bij iemand die ze eigenlijk niet kennen en nog nooit hebben ontmoet. Voor regisseur Ernst Lubitsch was het erg belangrijk dat deze film zo klein en zonder de gebruikelijke glamour van zijn tijd gemaakt werd. Zo liet hij Sullavan een jurk kopen van minder dan twee dollar en deze in de zon verbleken, zodat hij echt over zou komen als het soort kleding die iemand met weinig geld te besteden had, zou aantrekken naar werk. Ook wachtte Lubitsch met filmen tot zowel Stewart en Sullavan beschikbaar waren, omdat hij hun perfect achtte voor de rollen. In de tijd dat hij moest wachten, maakte hij Ninotchka met Greta Garbo die vandaag de dag behoort tot zijn bekendere films. Maar Lubitsch zei later dat hij The Shop Around the Corner zag als de beste die hij ooit had gemaakt.

De film kreeg ook een aantal remakes waaronder In the Good Old Summertime met Judy Garland (al is dit een nogal losse adaptatie) en You've Got Mail met Tom Hanks en Meg Ryan. Die laatste is vrij trouw aan het originele verhaal alleen communiceerden de twee per mail. Als extra knipoog heet de boekenwinkel van Ryan in You've Got Mail 'The Shop around the Corner.'



NieuwsFilm

meest populair