Filmboek

Fraai boek - Great Movies: 100 Years of Cinema

De selectiemethode is wat vreemd, maar de lijst is desalniettemin erg mooi.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd op 13.04.2015 om 15:42 in FilmboekGreat Movies: 100 Years of Cinema

Auteur:-Pagina's:255Release:2012Taal:Engels
Uitgeverij:Parragon Book ServiceDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-4454-7717-6


Toplijsten met de beste films zijn er genoeg en het boek Great Movies: 100 Years of Cinema poogt een extra duit in het zakje te doen. Toch is het geen gewoon boek met enkel een toplijst; er is juist veel aandacht voor historische context in dit werk.

Andrew Heritage schrijft in zijn inleiding voor het boek, dat er voor het boek gekeken is naar zoveel mogelijk genres. De waslijst die men vervolgens had, werd ingekort tot een tiental genres: Komedie, Actie & Avontuur, Romantiek & Melodrama, Musicals, Thrillers & Misdaad, Historisch, Oorlog, Familie, Fantasy & Sci-Fi & Horror en Drama. Over die indeling kan je nog discussiëren, maar daar zo direct meer over.
Elk van de tien genres heeft een eigen deel in het boek. Dat deel gaat van start met een uitgebreide bespreking van het genre. Zo wordt van komedie gezegd, dat het als een leidraad door de geschiedenis van film loopt. Als er één genre is dat je altijd wel terug vindt, is dat het wel.

De eerste film die genoemd wordt is The Gold Rush van Charlie Chaplin. In plaats van een heldere uiteenzetting van waarom de film genoemd wordt, valt vooral van alles te lezen over het verhaal. Chaplin hoort echter wel duidelijk thuis in de lijst, gezien zijn status in het genre.

Je zou kunnen discussiëren over de keuze voor deze film. Andere producties van Chaplin, zoals The Great Dictator en Modern Times zijn veel bekender en misschien ook wel beroemder. Maar daar hebben de auteurs een slimme oplossing voor bedacht. In de kolom naast elke filmbespreking, valt namelijk een vijftal andere, soortgelijke producties te vinden.

Dat dient zogenaamd om enige historische context te kunnen bieden, maar lijkt ook op een slimme manier voor de auteurs om zich in te dekken. In plaats van de honderd films uit de titel van het boek, kan je zo al gauw zeshonderd films noemen. Maar soms zijn de keuzes die gemaakt zijn toch ietwat opmerkelijk.
Kijk je naar het genre familie, tref je daar films als The Fellowship of the Ring aan. Die zou toch eigenlijk, net als Harry Potter, thuishoren in het fantasy genre. In dat genre vind je dan weer films als Psycho. Ergens lijken die keuzes niet zo logisch, maar te rechtvaardigen zijn ze altijd wel. Fantasy is in dit geval namelijk onder hetzelfde deel als Horror geschaard.

Maar al met al is het boek Great Movies: 100 Years of Cinema een mooie poging een toplijst te maken, met de beste films ooit verschenen. Discussie voeren over dit soort lijsten zal je altijd, want er bestaat gewoon geen absolute top tien. Het boek is te koop bij webwinkels als Bol.com en Athenaeum. Met dank aan uitgeverij Parragon voor het recensie-exemplaar.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

11qqaazz

Avatar

Geen surreal? Laat maar....

nieuwslaatste nieuws

meest populair