Alan Rickman had zijn twijfels over Hans Gruber in 'Die Hard'

Het was zijn eerste rol in een film.

Tot op de dag van vandaag is de John McTiernan-prent Die Hard één van de meest zegevierende actiefilms ooit gemaakt. Het plot is iconisch (één man vs. een tros schurken), Bruce Willis' John McClane is één van de bekendste actiehelden en over Alan Rickmans Hans Gruber wordt er ook nog dikwijls gesproken. Volgens vele fans speelde de Engelsman imponerend genoeg om tot één van de beste bad guys ooit geslagen te worden. Vermakelijk genoeg onthulde de 69-jarige man dat hij de rol eerst niet zag zitten.

"Ik las het script en zei: 'Wat is dit in vredesnaam? Ik ga geen actiefilm doen.' Managers en andere agenten zeiden: 'Alan, je begrijpt het niet, dit gebeurt niet zomaar. Je bent nog maar twee dagen in L.A. en er is je gevraagd om in een film te spelen.'"

Rickman, die aangaf ongelofelijk goedkoop te zijn destijds, besloot de rol te accepteren en er maar het beste van te maken. "Ik dacht toen: 'Als ik nou een normaal pak zou dragen, en niet allemaal van die terroristische toestellen, dan kan er misschien een scène voorkomen waarin ik een Amerikaans accent toepas, en McClane vervolgens denkt dat ik één van de gijzelaars ben."

Rickman gaf toe dat hij wat notities neerkrabbelde en het briefje naar producent Joel Silver stuurde. "Daarna ging ik terug naar Engeland en toen kreeg ik van hem te horen: 'Donder toch een eind op, je zal dragen wat er je verteld wordt.' En ik zei: 'Oké, goed.' Toen ik terug kwam overhandigde ze me een nieuw script met de voorgestelde aanpassingen. Zo zie je maar weer, dat het toepassen van je theatertraining goed van pas kan komen tijdens het maken van een film."

Als laatst bekende Rickman nerveus te zijn geweest tijdens de scènes waarin hij met een wapen moest vuren. "Als je zorgvuldig kijkt, dan zie je me knipperen. Het is daarentegen choquerend, ontdekte ik, hoe spannend het is om met een machinegeweer te schieten."



NieuwsFilm

meest populair