Blu-Ray Review: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

De afsluiter die gelijk doet verlangen naar de veel betere LOTR-trilogie.


Regie: Peter Jackson | Cast: Martin Freeman (Bilbo Baggins), Richard Armitage (Thorin Oakenshield), Luke Evans (Bard), Orlando Bloom (Legolas), Evangeline Lilly (Tauriel), Lee Pace (Thranduil), Ian McKellen (Gandalf), Benedict Cumberbatch (Smaug/Necromancer - stem), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Bioscooprelease: 10 december 2014 | FilmTotaal recensie: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

De bij de ciritci toch wat matigjes ontvangen Hobbit-reeks werd eind verleden jaar afgesloten met The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Ondanks dat de zesde Midden-aarde film van Peter Jackson de bioscoopkassa's weer flink deed rinkelen, wist ook dit deel niet echt te overtuigen en kan definitief gezegd worden dat de eerdere The Lord of the Rings-reeks op alle fronten beter was. Al waren deze uiteraard niet in 3D én HFR opgenomen...

De afsluitende Hobbit wist met $955,1 miljoen net niet boven de $1 miljard uit te komen. Het presteerde zelfs net iets minder dan de voorganger The Desolation of Smaug ($960,4 miljoen) welke al minder opbracht dan de eerste Hobbit-film An Unexpected Journey ($1.017,0 miljoen). Tevens noteerde The Battle of the Five Armies het zwakst op Rotten Tomatoes en met 61 procent was het net niet 'rotten'. Desondanks bood de afsluiter voldoende actie en werden de fans getrakteerd op de nodige epische veldslagen. Warner Bros. zond onlangs de Blu-Ray uitgave het schap in.

Synopsis

Na het heroveren van hun thuisland op de draak Smaug, hebben Bilbo, Thorin en het dwergengezelschap ongewild een dodelijke kracht op de wereld losgelaten. Gedreven door de obsessie zijn schat te heroveren, offert Thorin zijn vriendschap en eer op en dwingt hij Bilbo tot een haast onmogelijk en gevaarlijk besluit. Maar er liggen nog grotere gevaren op de loer. Slechts gezien door de tovenaar Gandalf, stuurt de grote vijand Sauron zijn ork-legioenen. Terwijl de duistere krachten zich bundelen, worden de dwergen, elfen en mensen voor de keuze gesteld: verenigen of vernietigd worden. Bilbo moet vechten voor zijn leven en dat van zijn vrienden in het epische gevecht van de vijf legers, waarbij de toekomst van Middle-earth op het spel staat.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Battle of the Five Armies net aan "fresh" met 61 procent. De IMDb noteert een 7,5 bij ruim 247 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de fantasyfilm eveneens met een 7,5 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers kwam tot drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Perfect zijn de Hobbit-films niet en ja, ook deze haalt het niveau van LOTR niet, al is dat iets wat wel voor meer films het geval is. Maar voor wie zin heeft in een entertainend spektakelstuk is deze laatste prent in de reeks wel een aanrader. - Benjamin

Box Office

Het productiebudget van The Hobbit: The Battle of the Five Armies bedroeg zo'n $250 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een toch wat magere $54,7 miljoen en eindigde uiteindelijk op een nette $255,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een uitstekende $955,1 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een waanzinnige 13,6 miljoen in dollars.


Blu-Ray: The Hobbit: The Battle of the Five Armies | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: New Zealand: Home Of Middle-earth - Part 3| Recruiting The Five Armies | Completing Middle-earth | "The Last Goodbye" Music Video | EAN: 5051888209219 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-Ray | Met dank aan: Warner Home Video

De twee schijven van deze Blu-Ray uitgave van The Hobbit: The Battle of the Five Armies zitten vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. Via een code kan de Digital Ultraviolet versie gedownload worden naar een device naar keuze. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een van de vele filmposters.

Beeld & geluid

Uiteraard gunt Warner Bros. de liefhebber de beste beeld- en geluidskwaliteit die er zo'n beetje te krijgen is via High Definition. Het beeld is namelijk haarscherp, de kleuren zijn fantastisch en ook de meer donkere scènes laten een prima indruk achter. Het beeld is verder vrij van grain, met een prima zwartwaarde. Het geluid wordt afgeleverd door een 7.1 DTS-HD track en deze herbergt uiteraard flink wat surround effects die de dialoog verder niet in de weg zitten. Al met al weer een prima schijf die naadloos aansluit op de eerdere Blu-Ray uitgaven in de reeks.

Extra's

Warner Bros. heeft het uiteraard niet nagelaten om een mooi aantal extra's toe te voegen. Op de schijf met de hoofdfilm is alleen het derde deel van New Zealand: Home Of Middle-earth toegevoegd. Opnieuw worden er prachtige opnamelocaties belicht. Op de 'bonus'-schijf staan de voornaamste extra's.

De eerste extra heet Recruiting The Five Armies en is gelijk erg aardig. Er wordt namelijk ingezoomd op de vele figuranten die zich voegden bij de vijf legers. Daarna volgt het "hoodstukje" Completing Middle-earth. In A Six-Part Saga gaat regisseur Peter Jackson in op de zesdelige Midden-aarde reeks en A Seventeen-Year Journey zoomt via vele achter de schermen-beelden en interviews terug op de productie van de zes films. Vooral het eerste gedeelte is erg aardig, al zijn het herkenbare beelden. Via The Last Goodbye: Behind the Scenes wordt er ingezoomd op het lied van Billy Boyd.

Prima afsluiter van de Hobbit-trilogie, die de betere LOTR-reeks inluidt

Voor wie helemaal dol is op de Midden-aarde zal waarschijnlijk geen genoeg krijgen van de films van Peter Jackson. De wat minder gekleurde kijker zal niet ontkennen dat The Hobbit-reeks, met misschien wel deze afsluiter voorop, slechts in de schaduw staat van de The Lord of the Rings-trilogie. To bad... Peter Jackson lijkt zich komende periode te richten op The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun. Dit animatie-vervolg moet volgens planning eind 2016 verschijnen.

De Blu-Ray uitgave van de laatste Hobbit-film is uiteraard van het hoogste niveau. Beeld en geluid zijn werkelijk waar fantastisch en er zijn wat aardige extra's te bekijken. De ware fan wacht uiteraard op de veel rijker gevulde Extended Edition die later dit jaar verschijnt. Hieronder de VFX Breakdown van Weta Digital en daarna de laatste scène met Bilbo en Gandalf...



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair