Algemeen

Migrantendrama 'Dheepan' wint Gouden Palm

De Grand Prix ging verder naar Son of Saul.

door Jim Pedd op 24.05.2015 om 21:26 in Algemeen
De felbegeerde Gouden Palm is vanavond tijdens het filmfestival van Cannes uitgereikt. Het Franse migrantendrama Dheepan, dat draait om een Sri Lankaanse Tamil krijger die naar Frankrijk vlucht, won de prijs. De film is geregisseerd door Jacques Audiard, die in 2009 nog imponeerde met Un Prophète.

Dheepan gold niet als één van de favorieten, maar de jury, die in deze 68ste editie van het festival onder leiding stond van het duo Ethan en Joel Coen, ging dus toch voor de verrassende optie. In zijn speech bedankte Audiard speciaal zijn vader, scenarist Michel Audiard, die in 1985 overleed.

Dat Dheepan won, is niet de enige verrassing van de avond. Dit jaar kregen twee actrices, Emmanuelle Bercot en Rooney Mara, de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrolspeelster. Bercot kreeg de prijs voor Mon Roi, een film waarin een man vrouwen compleet gek weet te maken. Mara kreeg de film voor haar rol in Carol, een lesbisch drama. Opmerkelijk genoeg gold Mara’s tegenspeelster Cate Blancett oorspronkelijk als de favoriet voor deze prijs.

Bij de mannen was er maar één winnaar; Vincent Lindon. De Fransman speelde in de film La Loi du marché de rol van een man die zijn baan kwijtraakt en aan de slag moet als supermarktbeveiliger. Hij versloeg acteurs als Michael Caine en Tim Roth, die ook meedongen naar de prijs.

De Grand Prix ging verder naar de film Son of Saul van Lázló Nemes. De prijs voor de beste regisseur ging naar Hou Hsiao-Hsien, voor zijn film The Assassin. Eerder werd al de Un Certain Regard prijs uitgereikt. Daar was Hrútar van Grímur Hákonarson de grote winnaar.


2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

johnwayne

Avatar

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de verslaggeving over het festival in Cannes op deze site, die toch FilmTotaal heet, wel heel erg mager vond.
Ik hoop dat de komende edities beter aan bod komen.

Jim

Avatar

johnwayne "Ik moet eerlijk bekennen dat ik de verslaggeving over het festival in Cannes op deze site, die toch FilmTotaal heet, wel heel erg mager vond.
Ik hoop dat de komende edities beter aan bod komen."

Vorig jaar waren we nog aanwezig op het festival. Dat ging dit jaar onverwacht niet door, vandaar.

NieuwsFilm

meest populair