Un prophète (2009)

Schitterend en spijkerhard gevangenisdrama imponeert en verontrust.
play

8,0 details

  • 155 Min
  • Drama
  • Misdaad
  • Frankrijk
  • Italië
155 Min Frankrijk

De 19-jarige analfabeet Malik El Djebena is veroordeeld tot zes jaar in de gevangenis. Hij arriveert alleen bij de gevangenis en hij oogt jonger en kwetsbaarder dan zijn medegevangenen. Wanneer hij in het nauw gedreven wordt door de leider van de Corsicaanse bende die in de gevangenis de dienst uitmaakt, krijgt hij een aantal 'opdrachten' die hij moet uitvoeren. Hierdoor wordt hij sterker en wint hij het vertrouwen van de bendeleider. Maar Malik is dapper en een snelle leerling en heeft de moed om in het geheim zijn eigen plannen in gang te zetten...

Alt titel
A Prophet
Regie
Jacques Audiard
Cast
Tahar Rahim, Niels Arestrup, Reda Kateb, Adel Bencherif, Slimane Dazi, Leïla Bekhti, Gilles Cohen, Hichem Yacoubi, Antoine Basler, Jean-Philippe Ricci, Rabah Loucif, Frédéric Graziani, Jean-Emmanuel Pagni, Pierre Leccia, Foued Nassah.
Budget
$ 13.000.000
Release
26.08.2009
Release NL
04.02.2010
Release DVD
20.04.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Jacques Audiard | Cast: Tahar Rahim (Malik El Djebena), Niels Arestrup (César Luciani), Reda Kateb (Jordi), e.a. | Speelduur: 150 minuten | Jaar: 2009

Het gevangenisdrama Un Prophète won vorig jaar in Cannes de Grand Prix en wist binnen vijf weken ruim een miljoen Franse bezoekers naar de bioscoop te trekken. Dat dat volkomen begrijpelijk is, kunnen we nu gelukkig ook hier zien. Of beter: ervaren, want Un Prophète is een film waar je volledig in op kunt gaan. Het realistische verhaal wordt rauw maar prachtig gestileerd in beeld gebracht en tegelijkertijd regelmatig onderbroken door bizarre droomsequenties en vervreemdende effecten. Omdat Audiard dit alles prima in balans weet te houden, is de film uitermate geslaagd te noemen en kan nu reeds worden bijgeschreven in de beste-film-van-het-jaarlijstjes. Dat het scenario zo nu en dan wat rammelt, is slechts een onbenullige kritische noot.

Wanneer de Frans-Arabische Malik El Djebena de gevangenis binnenkomt, is hij jong, schuchter en onervaren. Waarvoor hij veroordeeld is, wordt niet duidelijk. Wel staat al snel vast dat de gevangenis voor Malik een angstaanjagende plek is. Een mensonterend oord waar corruptie en geweld welig tieren en waar diverse clans en groeperingen een onduidelijke hiërarchie lijken te vormen. Een van de clans wordt gevormd door de Corsicaanse maffia waarvan de oude César Luciani aan het hoofd staat. Malik begrijpt goed dat hij het in zijn eentje niet zal redden en als César hem benadert voor een gunst laat hij al zijn overgebleven normbesef achter zich. Wat volgt is een intrigerend machtsspel tussen Malik, César en de overige clans. Daarmee is Un Prophète een prachtig gevangenisdrama, maar bovenal een heel fraai coming-of-ageverhaal dat vrijwel volledig op de schouders van de jonge Tahar Rahim rust.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Un prophète Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Un prophète

acties